Herbata Rooibos
To kolejny napój, który jest nazywany herbatą tylko z przyzwyczajenia. Rooibos przyrządza się z liści drzewa rooibos, czyli czerwonokrzewu rosnącego w Południowej Afryce. Herbata ta została odkryta stosunkowo niedawno – na początku XX wieku.
Rooibos ma słodki smak, bez dodatku goryczki charakterystycznej dla czarnej czy zielonej herbaty. Ze względu na zawartość wielu dobroczynnych składników jest polecany dzieciom, młodzieży i kobietom w ciąży.
Właściwości herbaty rooibos:
- poprawia przemianę materii
- rozluźnia, odpręża, pomaga w zasypianiu
- reguluje ciśnienie krwi
- pomaga przy kolkach u małych dzieci (działanie rozkurczające)
- pomaga w problemach żołądkowych i jelitowych
- wzmacnia system odpornościowy
- opóźnia procesy starzenia
- zawiera antyoksydanty, flawonoidy, wiele minerałów i mikroelementów, dużo witaminy C
- nie zawiera kofeiny
Wśród herbat możemy znaleźć również mieszanki owocowe i ziołowe, których smak i zastosowanie jest zależne od konkretnego składu. Nie zawsze są to prawdziwe herbaty, ponieważ nie wszystkie zawierają domieszkę liści krzewu herbacianego.
M. Witczak