przetwory-z-jagod-i-borowek

Letni sezon to okazja do zrobienia pysznych przetworów owocowych. Prezentujemy pomysły na przetwory z jagód i borówek, które zachwycą smakiem.

Jagody i borówki – cenne źródło witamin

Jagody i borówki to pyszne, małe owoce, które mają właściwości lecznicze. Te niepozorne dary lasu są znakomite do jedzenia na surowo bądź jako składnik wielu ciast i przetworów. Zawierają głównie witaminę C. Są źródłem takich składników jak mangan, żelazo czy fosfor. Mają także właściwości antystresowe, poprzez antocyjany. W sezonie letnim, jagody i borówki znajdziemy na wielu targowiskach. Warto przygotować z nich pyszne, domowe przetwory.

Przetwory z jagód i borówek

Domowe przetwory z łatwością przygotujemy samodzielnie. Odpowiednie przepisy i świeże owoce zapewnią nam zapasy, które z przyjemnością otworzymy nie tylko w zimowe dni.

Jagody lub borówki z cukrem
Składniki:
2 l świeżych jagód lub borówek
30 łyżeczek cukru
Przygotowanie:
Jagody bądź borówki należy umyć i pozostawić na chwilę, na sitku. Odsączone owoce nakładamy do słoików, wypełniając je do połowy. Zasypujemy je 3 łyżeczkami cukru i dopełniamy owocami, w razie potrzeby powtarzając czynność. Zakręcone słoiki gotujemy przez około 20 minut i pozostawiamy w garnku do całkowitego wystudzenia.
Tak przygotowane owoce będą wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów.

Sok z jagód
Składniki:
1 l świeżych jagód
250 g cukru
Przygotowanie:
Przebrane i opłukane jagody zasypujemy cukrem i gotujemy w sokowniku. Gotowy sok wlewamy do butelek lub słoików. Tak przygotowany, pasteryzujemy przez około 20 minut.
Jagodowy sok będzie znakomitym dodatkiem do zimowej herbaty. Może także posłużyć jako naturalny barwnik do kremów i ciast.

Dżem z borówek
Składniki:
800 g borówek amerykańskich
200 g cukru
1 cytryna
Przygotowanie:
Umyte borówki umieszczamy w garnku i dodajemy cukier. Podgrzewamy, od czasu do czau mieszając. Po rozpuszczeniu cukru, dodajemy sok, wyciśnięty z cytryny. Gotujemy owoce, cały czas mieszając, uważając by się nie przypaliły. Borówki po około 20 minutach powinny mieć konsystencję galaretkowego dżemu. Tak przygotowane owoce należy przełożyć do słoiczków, mocno zakręcić i obrócić do góry dnem.
Dżem z borówek będzie stanowił pyszny dodatek do kanapek, naleśników czy gofrów.

Jagodowy syropjagody
Składniki:
3 l świeżych jagód
1 kg cukru
Przygotowanie:
Umyte jagody umieszczamy w słoikach, do każdego nakładając po 3 łyżeczki owoców i tyle samo cukru. Czynności powtarzamy, kończąc 1 cm przed wieczkiem słoika. Tak przygotowane i zakręcone słoiki zostawiamy na noc. Zagotowujemy je przez około kilkanaście minut i odstawiamy, kładąc je do góry dnem.
Taki syrop można przechowywać nawet kilka lat. Sprawdzi się podczas przeziębień oraz przypomni nam letni smak leśnych owoców.

Przygotowane przez nas przetwory z jagód i borówek zachwycą każdego. W każdej chwili będziemy mogli delektować się wspaniałym smakiem leśnych owoców, ukrytych w słoikach.