Liofilizowane owoce cieszą się coraz większą popularnością. Nic dziwnego, wszak posiadają wiele atutów. Ich ogromną zaletą jest brak substancji konserwujących czy dodatku cukru, z którymi spotykamy się w przypadku owoców z puszki czy kandyzowanych. Także sposób przechowywania nie nastręcza tutaj większych trudności. W naszym artykule podpowiadamy, dlaczego warto sięgać po owoce liofilizowane.
Spis treści:
- Jesień i zima w Polsce – brak drugiego sezonu wegetacyjnego roślin
- Import świeżych owoców i warzyw – dlaczego warto uważać na płody rolne z innych kontynentów?
- Wpływ procesu mrożenia na zawartość substancji odżywczych w owocach
- Owoce liofilizowane – najlepszym rozwiązaniem na nadchodzącą jesień i zimę
- Gdzie warto zamówić liofilizowane owoce i warzywa?
Jesień i zima w Polsce – brak drugiego sezonu wegetacyjnego roślin
Polska znajduje się w strefie klimatu umiarkowanego. W praktyce oznacza to, iż jesień i zima bywają srogie, przez co zawężają uprawę owoców oraz warzyw do wiosny i lata. Na południu Europy sytuacja wygląda nieco bardziej optymistycznie, o czym najlepiej świadczy fakt, iż w chłodniejsze pory roku importujemy produkty rolne z Włoch, Hiszpanii czy Portugalii. Sprowadzanie owoców i warzyw z odległych zakątków świata bywa jednak problematyczne. Wprawdzie możemy postawić także na mrożonki, które są wolne od konserwantów oraz dodatków cukru, ale one również posiadają pewne wady. Zamrożone owoce po rozmrożeniu nadają się jedynie do koktajlu lub smoothie. Możemy też upiec z nich ciasto lub wykorzystać je do zrobienia knedli czy naleśników. Nie zjemy ich jednak solo. Tymczasem spożywanie owoców i warzyw odgrywa niezwykle istotną rolę. To właśnie na tych produktach spożywczych opiera się aktualna piramida żywieniowa. Ponadto kampania zrealizowana ze środków unijnych informowała o konieczności spożywania 5 porcji świeżych owoców i warzyw dziennie. Stanowią one bogate źródło substancji odżywczych, w tym witamin i minerałów. Ponadto dostarczają organizmowi antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki niszczące komórki naszego organizmu.
Import świeżych owoców i warzyw – dlaczego warto uważać na płody rolne z innych kontynentów?
Żyjemy w XXI wieku, półki w supermarketach pozostają pełne przez cały rok. Nasi rodzice i dziadkowie pamiętają czasy, gdy wraz z nadejściem zimy, do ich dyspozycji pozostawały jedynie jabłka i ziemniaki. Polska bowiem niechętnie sprowadzała świeże owoce i warzywa zza żelaznej kurtyny. Dysponowaliśmy też gorszymi środkami transportu i niezbyt nowoczesnymi technologiami przechowywania żywności. Dziś sytuacja prezentuje się zgoła odmiennie. Maliny, truskawki, ananasy czy kiwi możemy jeść praktycznie przez cały rok. Jednak nie wszystkie owoce można łatwo przetransportować, zwłaszcza między kontynentami. Największych trudności przysparzają te o miękkiej strukturze. Maliny, jeżyny, truskawki czy borówki łatwo ulegają uszkodzeniom mechanicznym, ponadto wykazują wysoką podatność na procesy gnilne. Aby mogły dotrzeć do Europy z Afryki czy Argentyny, muszą zostać spryskane specjalnymi preparatami, które zwiększają ich trwałość. Niestety, te mogą wywoływać alergie oraz dolegliwości ze strony układu pokarmowego. W związku dietetycy oraz technolodzy żywności apelują o to, abyśmy spożywali rodzime owoce sezonowe, a z zagranicy sprowadzali tylko te, które dobrze radzą sobie w transporcie bez „wspomagaczy”.
Wpływ procesu mrożenia na zawartość substancji odżywczych w owocach
Mrożenie to jedna z najczęściej wykorzystywanych technologii w przemyśle spożywczym. Trudno dziwić się jej popularności. Przechowując owoce i warzywa w ujemnych temperaturach, spowalniamy procesy biochemiczne. Aby mrożonki się nie psuły, wystarczy poddać je prawidłowej procedurze i przechowywać w sprawnych chłodniach. Do tego typu wyrobów nie trzeba, a nawet nie można dodawać konserwantów. Warto jednak pamiętać, że mrożenie nie jest procesem pozbawionym wad. Rozmrożone owoce nie nadają się do spożycia solo, ponieważ mają zbyt wodnistą konsystencję. Można je dodać do koktajli, smoothie, owsianki, knedli, naleśników czy ciast. Ponadto proces mrożenia przyczynia się do spadku zawartości substancji odżywczych obecnych w owocach. Jest on największy w przypadku witamin oraz antyoksydantów.
Owoce liofilizowane – najlepszym rozwiązaniem na nadchodzącą jesień i zimę
Owoce liofilizowane są wolne od wad charakterystycznych dla mrożonek. To zasługa wykorzystania nowoczesnej technologii, jaką jest suszenie sublimacyjne. Owoce poddaje się temu procesowi w specjalnych warunkach – niskiej temperaturze oraz przy obniżonym ciśnieniu. Generuje to liczne zalety. Po pierwsze, owoce liofilizowane mogą pochwalić się stosunkowo wysoką zawartością substancji odżywczych, straty witamin i antyoksydantów są tutaj nieznaczne. Po drugie, tego rodzaju wyroby nadają się do bezpośredniego spożycia. Po trzecie, charakteryzują się wysoką trwałością i nie wymagają przechowywania w specjalistycznych warunkach. Wystarczy, że umieścimy je w szafce wolnej od wilgoci. Po czwarte, liofilizowane owoce zachowują pełnię smaku i aromatu. Wysokiej jakości produkty zamówisz w sklepie internetowym FirstFruits.pl. Oferuje on liofilizowane maliny, truskawki, borówki, wiśnie, brzoskwinie, śliwki i jabłka. Można zjeść je solo jako zdrową przekąskę lub wykorzystać przy robieniu deserów, owsianki, koktajli czy smoothie.
Gdzie warto zamówić liofilizowane owoce i warzywa?
Sklep internetowy FirstFruits.pl zapewnia najwyższej jakości owoce liofilizowane, które mogą pochwalić się polskim rodowodem. W związku z tym, iż zostały zebrane w rodzimych gospodarstwach rolnych, nie były narażone na zepsucie podczas transportu. W przypadku tego typu produktów warto zwrócić uwagę na to, aby łańcuch dostaw był jak najkrótszy. FirstFruits.pl może pochwalić się bogatą ofertą. Zapewnia nie tylko owoce liofilizowane, we wspomnianym sklepie internetowym zamówicie też warzywa liofilizowane – marchewkę i buraka. Stanowią one doskonałą bazę do przygotowania słonych przekąsek. Wystarczy posypać je solą, pieprzem i wybranymi przyprawami, np. sproszkowanym czosnkiem, cebulą, by uzyskać zdrowe chipsy. Te nie tylko nie wpływają negatywnie na nasz organizm, ale wręcz korzystnie oddziałują na zdrowie. Stanowią bowiem bogactwo substancji odżywczych. Jednocześnie zdrowe chipsy z warzyw liofilizowanych są wolne od rakotwórczych tłuszczów trans, które sprzyjają też powstawaniu pryszczy. Nie dostarczają nam pustych kalorii i nie zawierają glutaminianu sodu, czyli substancji wzmacniającej smak i zapach. Już dziś zamów liofilizowane owoce i warzywa w sklepie internetowym FirstFruits.pl. To rodzinna firma, która stawia na wysokiej jakości surowce w postaci dojrzałych owoców i warzyw pochodzących z polskich gospodarstw rolnych. Musli, które oferuje, jest wolne od GMO.