zupka chińska

Producenci produktów w proszku w swoich spotach reklamowych coraz częściej podkreślają, że ich wyroby nie zawierają sztucznych barwników, glutaminianu sodu ani konserwantów. Jak się zapewne domyślacie sproszkowana żywność wcale nie jest zdrowa, dlatego tez nie powinna wchodzić skład naszego codziennego jadłospisu. Dzisiaj rozwiejemy wasze wszystkie wątpliwości na ten temat. Wady i zalety takich produktów szeroko przedstawimy w naszym dzisiejszym artykule.

Wytwórcy dań w proszku przekonują, że ich wyroby są w stu procentach naturalne i pożywne. Dzieje się tak, ponieważ w skład tych produktów wchodzą suszone warzywa, zioła oraz sproszkowane przyprawy korzenne, czyli składniki naturalnego pochodzenia. Jak się jednak okazuje składniki te stanowią zaledwie kilkuprocentowy skład danego wyrobu…

Ulepszacze smaku i konserwanty

Wbrew pozorom sproszkowana żywność zawiera mniej konserwantów, niż mogłoby się nam wydawać. Okazuje się, że szczelnie zapakowany i wysuszony produkt posiada dłuższym termin przydatności do spożycia, niż ten który zawiera silne środki konserwujące. Odpowiednie przechowywane zupy i sosy w proszku posiadają okres ważności sięgający dwóch lat. Musimy jednak pamiętać, że po otwarciu ich termin przydatności do spożycia znacznie się obniża pod wpływem szkodliwych czynników zewnętrznych. Niekorzystnie na nasz organizm mogą działać ulepszacze smaku, takie jak glutaminian sodu (E621), to dzięki niemu odczuwamy smak oraz aromat danego produktu. U niektórych osób składnik ten może powodować nieprzyjemne objawy, do których należą: mdłości, bóle głowy, nadmierna potliwość, skurcze oraz alergie skórne.

Dietetycy i lekarze informują, że oprócz konserwantów i ulepszaczy smaku w skład zup i sosów w proszku wchodzą inne nienaturalne składniki, takie jak tłuszcz utwardzony. Tłuszcz tego rodzaju zawiera niekorzystne kwasy tłuszczowe trans, które zwiększają ryzyko choroby wieńcowej wśród osób które go spożywają. Ponadto musimy wiedzieć, że większość producentów dodaje do swoich wyrobów zbyt duże ilości cukru i soli w celu przedłużenia terminu ich spożycia.

Brak witamin i substancji odżywczych

Mało kto wie, że podczas suszenia warzyw i ziół większość substancji odżywczych i witamin w nich zawartych znika. W głównej mierze chodzi tutaj o witaminy z grupy C i D. Na szczęście istnieją takie metody suszenia, dzięki którym możliwe jest zachowanie części witamin i minerałów. Dochodzi nawet do przypadków, w których producenci sami dodają do swoich wyrobów składników odżywcze w postaci witamin i soli mineralnych.

Z całą pewnością wszyscy powinni wiedzieć, że sproszkowanych produktów pod żadnym pozorem nie powinny zjadać osoby cierpiące z powodu cukrzycy i nadciśnienia tętniczego, ponieważ znajdujący się w nich glutaminian sodu w znacznie podnosi ciśnienie krwi. Pamiętajmy również, że wyroby tego rodzaju mogą zaostrzać objawy alergii pokarmowych oraz nasilać trądzik.

Dla dużej części społeczeństwa „chińskie zupki” stanowią podstawę codziennej diety. Zjedzenie takiej potrawy od czasu do czasu nie wypłynie druzgocąco na nasz organizm. Pamiętajmy, jednak, że dania tego rodzaju nie zawierają żadnych wartościowych składników odżywczych, a ich nadmierne spożywanie może stać się powodem wielu problemów ze zdrowiem.

Gdy kolejnym razem będziesz chciała się sięgnąć po sproszkowane danie pamiętaj, że tradycyjnie przygotowana potrwa będzie znacznie smaczniejsza oraz dostarczy Ci znacznie więcej witamin i substancji odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania.