odporność przed wirusami

Ciepła aura za oknem może osłabić naszą czujność. Nie musimy ubierać się w kilka warstw, zakładać czapek i rękawiczek. Jednak łagodna zima niesie ze sobą zwiększone ryzyko zachorowań, ponieważ wirusy skuteczniej mnożą się w dodatnich temperaturach. Coraz więcej osób w naszym otoczeniu łapie grypę. Nie popadajmy jednak w panikę. Dzięki odpowiedniej profilaktyce zachowamy zdrowie i dobre samopoczucie.

 

Chcąc wzmocnić odporność organizmu sięgamy po wymyślne suplementy i leki. Może jednak warto wrócić do sposobów naszych babć, które też wspomagały odporność swoją i swoich bliskich. Dlaczego warto? Ponieważ miały one do dyspozycji jedynie naturę w postaci ziół czy owoców bogatych w witaminy. Po co więc warto sięgać, by wzmocnić swój organizm?

 

Szałwiowe wspomaganie

Szałwia zawiera substancje, które świetnie przeciwdziałają wirusom i bakteriom. Ponadto zwalcza infekcje, ale też wzmacnia układ odpornościowy. Działa antyoksydacyjnie, wychwytując wolne rodniki.

 

Aronia i czarny bez

Zawiera substancje o nazwie antocyjany, które wspomagają walkę z infekcjami. Ponadto owoce te są bogate w witaminy A, C, E, P oraz wiele innych cennych pierwiastków. Dlatego aronia pobudza układ odpornościowy i korzystnie wpływa na ochronę przed wirusami. A dzięki zawartości bioflawonoidów i rutyny wspiera naczynia krwionośne.

Kolejnym punktem obowiązkowym w naszej diecie powinien być czarny bez. Nie tylko znany jest z działania przeciwwirusowego i przeciwzapalnego, ale także polecany jest podczas gorączki, zapalenia krtani czy gardła. Jeśli zaczniemy go przyjmować już przy pierwszych objawach przeziębienia możemy znacznie złagodzić okres jego trwania. Jeśli mamy tendencję do zachorowań, warto cały rok stosować czarny bez, w ramach profilaktyki.

 

Korzenie z mocą (żeń-szeń i imbir)

Żeń-szeń jest korzeniem znanym już od ponad 4000 lat. Zwiększa liczbę komórek odpornościowych, a co za tym idzie zmniejsza prawdopodobieństwo zarażenia się wirusami. Ciekawe jest to, że regularne stosowanie może polepszyć odporność nawet u osób chorych na HIV, a przyjmowanie żeń-szenia wspomaga także skuteczność szczepionek.

Drugim korzeniem wartym uwagi jest imbir. To jeden z najbardziej znanych naturalnych sposobów na budowanie odporności. Imbir można stosować podczas     plagi wirusów, silnego przeziębienia, gorączki.

 

Cukierki z cennymi ekstraktami roślin zawsze pod ręką!

W tych czasach szukamy jednak najszybszych rozwiązań, które będą równowarte tym tradycyjnym. Jeśli więc nie mamy czasu na parzenie codziennie mieszanki ziół – możemy po prostu sięgnąć po Cukierki z wysokogatunkowymi ekstraktami roślin od firmy Reutter. W ofercie znajdują się m.in. cukierki aroniowe, aloesowe, z czarnym bzem, szałwiowe czy żeńszeniowo – imbirowe. Dzięki nim możemy przyjmować zdrowiodajne ekstrakty, czyli pełnowartościowe wyciągi roślin w wygodnej i smacznej formie. Zawsze pod ręką. Te cukierki zawierają naturalne ekstrakty, olejki i witaminy, które korzystnie wpływają na naszą odporność. Należy je wolno ssać, nie rozgryzać, by zawarte w nich roślinne ekstrakty jak najdłużej uwalniały się w jamie ustnej i wchłaniały się poprzez śliną do organizmu.

Należy wzmacniać organizm witaminami, ziołami, dzięki czemu łatwiej stawimy czoła wirusom.

cukierki Reutter

Cieszące się zaufaniem klientów Cukierki Czarny Bez oraz inne z zawartością ekstraktów roślinnych znanej firmy Reutter znajdziemy w aptekach i sklepach medyczno-zielarskich.