najlepsze naleśniki

Naleśniki to doskonały pomysł na śniadanie, obiad czy kolację. Szybko je przygotujemy, jak lubimy – na słodko czy słono. Poznajcie przepisy na najlepsze naleśniki, które skradną serca wszystkich miłośników domowej kuchni.

Naleśniki – danie dla całej rodziny

Wystarczy przygotować ciasto, rozgrzać patelnię i gotowe! Można przygotować pyszne naleśniki, które będą rozpływały się w ustach. Alternatywą dla tych słodkich są naleśniki wytrawne, które sprawdzą się jako danie obiadowe. Wariacji na ich temat nie ma końca. Równie smaczne są naleśniki ze słodkimi dodatkami. Przygotowanie takiego dania nie wymaga mistrzowskich umiejętności kulinarnych. Z odpowiednim przepisem, każdy sobie poradzi. Przedstawiamy wam przepisy na najlepsze naleśniki, które zachwycą miłośników dobrego jedzenia.

Naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i serem

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 pierś z kurczaka
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • ser żółty
  • ser mozarella
  • sól, pieprz
  • czosnek
  • przyprawa do kurczaka
  • jogurt naturalny/śmietana
  • olej

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto na naleśniki z mąki, mleka, wody, jajek i szczypty soli. Odstawiamy ciasto na 30 minut. Szpinak smażymy na patelni, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Możemy dodać do niego odrobinę jogurtu naturalnego lub śmietany. Pierś kroimy w kostkę i marynujemy w odrobinie oleju i przyprawy do kurczaka, następnie smażymy kurczaka na patelni. Smażymy naleśniki, najlepiej na dużej patelni. Na naleśnik nakładamy szpinak, kurczaka, starty ser żółty i plastry mozzarelli. Całość składamy w kwadraty lub trójkąty. Naleśniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy je przez 10-15 minut. Podajemy z sosem czosnkowym, przygotowanym z jogurtu naturalnego, czosnku, soli i pieprzu.

Zielone naleśniki z łososiem

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • plastry wędzonego łososia
  • kanapkowy serek śmietankowy
  • świeży koperek
  • jogurt naturalny
  • czosnek
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:

Rozmrażamy szpinak. Przygotowujemy ciasto, które mieszamy dokładnie z rozmrożonym i odsączonym szpinakiem. Możemy zrobić to przy pomocy miksera. Z jogurtu naturalnego, czosnku i przypraw przygotowujemy sos. Smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju. Każdy naleśnik smarujemy serkiem śmietankowym, na którym układamy plastry łososia. Składamy naleśniki w trójkąt, polewamy sosem i posypujemy świeżym koperkiem.

Ruskie naleśniki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 250 g sera białego
  • 3-4 ugotowane ziemniaki
  • 1 cebula
  • olej
  • sól, pieprz
  • śmietana/jogurt naturalny

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto na naleśniki z mąki, wody, jajek, mleka i soli. Odstawiamy ciasto. Cebulę siekamy i smażymy na oleju. Ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę, łączymy z cebulą i doprawiamy do smaku. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy ruski farsz i zwijamy w rulon lub trójkąt. Podajemy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Naleśniki z syropem i bakaliami

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki cukru białego
  • banan
  • bakalie (według uznania)
  • syrop klonowy
  • olej

Przygotowanie:

naleśniki z syropem i bakaliamiPrzygotowujemy ciasto na naleśniki. Dodajemy do niego cukier biały i cukier waniliowy. Smażymy naleśniki. Na każdy nakładamy ulubione bakalie, plastry banana. Całość polewamy syropem klonowym i podajemy.

Katarzyna Antos

12 KOMENTARZE

  1. W mojej rodzinie wszyscy uwielbiają naleśniki, ale takich jak zaproponowane tutaj jeszcze nie próbowaliśmy, więc chyba czas to zmienić 🙂

  2. Uwielbiam różnego rodzaju naleśniki. Jak byłam mała to mama często je robiła i nie nadążała smażyć, bo znikały ze stołu zaraz po zdjęciu ich z patelni. To jest taki mój smak dzieciństwa.
    Dlatego też na pierwszym miejscu są i zawsze pewnie będa u mnie naleśniki z dżemem.

  3. Moje ulubione naleśniki, najczęściej robię na słodko z dżemem czy serem. Te przepisy są bardzo ciekawe- na pewno z nich skorzystam i następnym razem zrobię naleśniki na słono 🙂

  4. Naleśniki , to potrawa którą często przyrządzam , przeciętnie raz raz w tygodniu . Najczęściej na słodko , czasem ze szpinakiem .
    Z tych przepisów chętnie skorzystam 🙂

  5. Przedstawione w artykule przepisy stanowią prawdziwą ikonę kulinarną dla osób, które cenią sobie smak naleśników. Każdy z przepisów jest ciekawy. Ujął mnie osobiście przepis na naleśniki z serem , szpinakiem.
    Szpinak smakuje wybornie z makaronem, ale z naleśnikami również pysznie.

  6. Uwielbiam naleśniki.Z proponowanych przepisów mam ochotę wypróbować te z syropem i bakaliami oraz naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem.To będzie coś nowego.Na pewno niezapomniany smak

  7. Pati przeczułaś to co chciałam napisać, ale ujmę to tak,że z syropem są pyszne, gdy ja czasem zjadam takie polane sokiem i przyznam,że smakują wybornie.

  8. Myślę, że wszyscy lubią naleśniki, tym bardziej, że można je robić na słodko i pikantnie. Najczęściej robię dla dzieci naleśniki z dżemem truskawkowym ale latem dla starszych i męża robię także z grzybami i serem. Nie robiłam ze szpinakiem i ruskie, któregoś dnia zaskoczę rodzinę 🙂

  9. Sama nie jem naleśników, bo mi nie służy smażone. Robię naleśniki dla moich wnuczków i cieszę się, że im smakują. Zastanawiam się czy takie naleśniki drożdżowe to nie racuchy? Upiekę im bo takich nie znam.

  10. Tess zastanawiałam się też nad tym czy nie powinna ta słodkość mieć nazwy racuchy, gdyż są one wykonywane tak jak na przepis racuchów. Racuchy też są pyszne z dodatkami, ale obok położone – estetyka na talerzu ważna i smaczna przy delektowaniu się.

  11. Dzisiaj wypróbowuję na obiad naleśniki z razowej mąki owsianej, która podobno jest o wiele zdrowsza niż pszenna.

  12. Uwielbiam naleśniki. Jest bardzo dużo możliwości, tak więc mając każdego dnia na obiad naleśniki, tak naprawdę można każdego dnia mieć inne danie. Raz na słodko, raz z mięsem i na ciepło i na zimno 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ