Kuchnia

Patelnia granitowa, czyli synonim trwałości

Patelnia granitowa

Niezwykle trudno jest wyszczególnić jeden najlepszy rodzaj patelni dostępny na rynku produktów kuchennych. Niemniej z całą odpowiedzialnością można stwierdzić, że tym najtrwalszym jest ta granitowa. Przy czym wytrzymałość nie jest jedyną jej zaletą, a o pozostałych piszemy w niniejszym artykule.

Wytrzymałość

W powszechnej świadomości uważa się, że patelnia posiadające powłokę ceramiczną jest w pełni bezpieczna. Jest to oczywiście prawda, ale warto zauważyć, że tylko wtedy, gdy ta nie została naruszona. Często wystarczy pojedyncze uszkodzenie, a właściwie zadrapanie może w trakcie smażenia przenieść ułamek ołowiu do przygotowanego przez nas jedzenia. To negatywnie odbije się na naszym zdrowiu.

Aby żeliwo nadawało się do bezpiecznego użytku, należy regularnie je zaprawiać. Przy tym trzeba pamiętać o tym, że nie każdemu taka patelnia przypadnie do gustu z racji wagi naczynia, ewentualnym powstaniu na nim korozji itd. Dlatego warto postawić na alternatywę w postaci patelni granitowej, gdzie granit skutecznie i równomiernie się nagrzewa, danie na nim przygotowywane nie ma tendencji do przywierania do powierzchni oraz jest prosty w pielęgnacji.

Patelnia granitowa TOPFANN Prestiż

Patelnia granitowa TOPFANN Prestiż 28 cm

Jakość granitu

Współcześnie produkowane patelnie z granitu konstruowane są z udziałem lekkiej stali węglowej, którą pokrywa się emalią porcelanową. To sprawia, że uzyskany produkt, mimo dużej wytrzymałości wcale z tego powodu nie jest masywny. Dlatego bez obaw, spokojnie można go użytkować przy pomocy jednej ręki.

Warto też wspomnieć o tym, że granit nie wywołuje żadnych nieprawidłowości, jeśli chodzi o zdrowie osób z niego korzystających. Wszystko z powodu składu, który pozbawiony jest substancji i materiałów pokroju aluminium, czy kadmu, generujących ryzyko wystąpienia negatywnych reakcji chemicznych z poszczególnymi składnikami odżywczymi.

Podsumowanie

Patelnia granitowa sprawdzi się perfekcyjnie nie tylko na kuchence w domu, ale i w plenerze, jeśli akurat pod ręką jest ognisko. Mamy zatem do czynienia ze sprzętem wielozadaniowym, którego funkcjonalność nie zamyka się w obrębie jednej konkretnej przestrzeni. Oczywiście, wiele też zależy od samego modelu, który przyjdzie nam nabyć. Jeśli chcemy mieć do niego 100% pewność, to sprawdzajmy oferty tylko i wyłącznie rzetelnych dystrybutorów z certyfikatami jakości.

Komentarze (10)

kinia

2 tygodnie temu

Sama mam taką patelnię od wielu lat i mogę potwierdzić, że jest trwała:)

margot

3 tygodnie temu

Patelnia granitowa jest idealna do smażenia jajecznicy:)

jowita

3 tygodnie temu

Taka patelnia granitowa to inwestycja na lata:)

marcelina

3 tygodnie temu

To prawda, patelnia granitowa wcale nie jest taka ciężka.

judyta

3 tygodnie temu

Takie patelnie granitowe są bezpieczne dla zdrowia w odróżnieniu od tych aluminiowych czy teflonowych.

Wiki

4 tygodnie temu

Ja mam patelnię granitową i bardzo ją sobie chwalę:)

olga

4 tygodnie temu

Patelnie granitowe są naprawdę wygodne w użyciu i bardzo praktyczne.

ulka

4 tygodnie temu

Na patelni granitowej świetnie smaży się jajka.

eliza

4 tygodnie temu

Patelnie granitowe i ze stali nierdzewnej są moim zdaniem najzdrowsze. Teflon łatwo można uszkodzić i wtedy staje się rakotwórczy.

ilona_s

1 miesiąc temu

Ja mam patelnię granitową i zdecydowanie wolę ją od teflonowej:)

Zostaw komentarz