Dla medycyny XXI wieku osteoporoza stanowi jedno z największych wyzwań. Ta choroba rozwija się latami, nie dając żadnych objawów. O tym, że zaatakowała nasze kości, zazwyczaj dowiadujemy się wówczas, gdy dochodzi do złamania.

W przypadku osteoporozy mamy do czynienia ze stanem chorobowym, który wiąże się z postępującym ubytkiem masy kostnej. Gdy zmniejsza się gęstość kości, pojawiają się złamania. Niektóre z nich trudno powiązać z konkretnym urazem. Ludzie, dotknięci osteoporozą, często zgłaszają się do lekarza z bólem kręgosłupa itp. Specjalista po przeprowadzeniu szczegółowych badań stwierdza złamanie.

Osteoporoza – czynniki ryzyka

Wśród czynników, które zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia osteoporozy, wymienia się: menopauzę, zaawansowany wiek, uwarunkowania genetyczne, nieprawidłową dietę i siedzący tryb życia. Panie w wieku reprodukcyjnym przed zrzeszotnieniem kości chronią estrogeny, które zwiększają odkładanie wapnia w kościach. Niestety, w pewnym wieku czynność jajników wygasa. Te parzyste gruczoły płciowe wytwarzają estrogeny. Ich niedobór odbija się negatywnie na stanie kośćca.

Odpowiednia dieta

W przypadku osteoporozy nie należy lekceważyć znaczenia odpowiedniej diety. Osoby, którym zależy na mocnych kościach, powinny regularnie spożywać produkty spożywcze bogate w wapń i witaminę D. Wprawdzie nasz organizm potrafi wytwarzać tę ostatnią, ale jej ilość podlega wahaniom sezonowym. W Polsce mamy ograniczony dostęp do światła słonecznego. Szare, pochmurne zimy nie sprzyjają syntezie witaminy D. W związku z tym warto dołożyć wszelkich starań, aby nie zabrakło jej na naszym talerzu. Witaminę D znajdziemy w łososiu, dorszu, tuńczyku, śledziu, makreli czy sardynkach. Z kolei wyroby mleczne i jaja dostarczają organizmowi wapń, składnik mineralny niezbędny do budowy mocnych kości. Osoby, które zmagają się z nietolerancją laktozy, powinny sięgać po produkty fermentowane takie jak jogurty, kefiry czy twarogi.