naleśniki na słono

Uwielbiamy słodkie naleśniki, ale równie dobre są te wytrawne. Naleśniki na słono to ciekawa propozycja na obiad. Dzięki dobrze dobranym dodatkom zrobimy pyszne danie, któremu nie oprze się żaden miłośnik naleśników.

Naleśniki

Naleśniki to bardzo proste danie, przygotowywane na patelni. Ciasto robi się z mąki, mleka i jajek. Cienkie placki smażymy na patelni, wypełniając je następnie dowolnymi dodatkami. Choć bardziej znane i lubiane są słodkie naleśniki, wytrawne także mają wielu zwolenników. Nadają się na obiad, kolację czy przyjęcie. Smakują wręcz doskonale. Możemy przygotowywać je z dodatkiem warzyw, mięsa oraz pysznych sosów. Wyśmienite są także naleśniki zapiekane.

Naleśniki z serem i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody mineralnej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • olej
  • 200 g sera cheddar
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 1 cebula czerwona
  • masło
  • pieprz
  • świeża bazylia

Przygotowanie:

Mleko, wodę, jajko i mąkę mieszamy energicznie trzepaczką, dodajemy do cista szczyptę soli i odstawiamy na 30 minut. Naleśniki smażymy na lekko natłuszczonej patelni. Ser i cebulę kroimy w kostkę. Pomidory kroimy w paski, łączymy z serem oraz cebulą. Doprawiamy farsz do smaku i wykładamy na naleśniki, które składamy w trójkąty. Naleśniki lekko podsmażamy na maśle. Podajemy ozdobione listkami świeżej bazylii.

Naleśniki z brokułami

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 brokuł
  • 4 parówki
  • 100 g startego sera żółta
  • sól, pieprz
  • ketchup łagodny
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Ostudzone warzywa kroimy, to samo robimy z parówkami. Dodajemy ser żółty. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto naleśnikowe przygotowujemy z mleka, mąki, 2 jajek, szczypty soli oraz 3 łyżek wody. Smażymy 8 cienkich naleśników, wykładamy na nie farsz i składamy w koperty. Każdy naleśnik panierujemy w jajkach i bułce tartej, następnie smażąc na złoty kolor na patelni. Naleśniki podajemy z ketchupem.

Naleśniki po bolońsku

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej
  • 200 ml wody
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryka zielona
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
  • papryka w proszku
  • olej

Przygotowanie:

Mięso, wraz z pokrojoną cebulą i papryką smażymy na patelni. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Dodajemy liść laurowy, pomidory i wszystko razem dusimy. Z wody, jajek, mąki i szczypty soli przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Smażymy naleśniki, z ciasta powinno wyjść nam 8 placków. Na naleśniki nakładamy farsz, zwijamy w rulon i posypujemy parmezanem. Naleśniki podajemy od razu lub lekko podpiekamy w piekarniku, by ser się przypiekł.

Naleśniki z boczkiem i sosem meksykańskim

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 120 g mąki
  • 250 g boczku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej
  • sos meksykański

Przygotowanie:

naleśnikiBoczek mielimy lub bardzo drobno kroimy i rumienimy na suchej patelni. Cebulę wraz z czosnkiem siekamy i smażymy na oleju razem z boczkiem. Farsz doprawiamy pieprzem. Z mąki, mleka, jajek i odrobiny soli przygotowujemy ciasto, dodajemy do niego połowę boczku i mieszamy. Smażymy naleśniki. Gotowe składamy w trójkąty i posypujemy resztą boczku. Naleśniki podajemy z sosem meksykańskim.

Katarzyna Antos