Kuchnia

Mleka roślinne – zdrowie i ekologia w jednym

Mleka roślinne

Według naukowców z uniwersytetu w Oksford – produkcja szklanki krowiego mleka wymaga ponad trzykrotnie większej emisji gazów cieplarnianych niż produkcja, jakiegokolwiek mleka roślinnego. Oznacza to, że w związku z coraz szybciej rosnącym problemem, jakim są zmiany klimatyczne oraz potencjalna katastrofa klimatyczna – mleka roślinne będą zyskiwały na coraz większej popularności, ale także na coraz większym znaczeniu, jeżeli chodzi o budowę światowego systemu bezpieczeństwa klimatycznego.

Dbaj o zdrowie i środowisko każdego dnia

Dzięki mleku roślinnemu, każdego dnia możemy mieć wpływ na to, aby dołożyć swoją cegiełkę do tego, aby zadbać o środowisko i ma to oczywiście bardzo duże znaczenie. Jednak warto zaznaczyć, że mleko roślinne jest także zdrowe i dobre dla naszego organizmu. Tego typu mleka zwierają zdrowe składniki odżywcze, które są niezbędne dla naszego codziennego prawidłowego funkcjonowania.

Warto zaznaczyć, że nasza codzienna dieta ma kluczowe znaczenie dla stanu zdrowia naszego organizmu. Jest to wiedza, której powszechność w znaczący sposób urosła na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat. Obecnie praktycznie każda osoba wie, że wpływ tego, co jemy jest gigantyczny, jeżeli chodzi o to, w jaki sposób się czujemy. Zdrowa, dobra dieta pozwala unikać chorób i zapobiegać ich rozwojowi, a także unikać stanów zapalnych w naszym organizmie. Każdy lekarz powie jednoznacznie – najlepsze podejście do zdrowia jest takie, że najlepszym wyborem jest to, aby zapobiegać chorobom, a nie je leczyć. Należy mieć świadomość, że każda forma leczenia choroby jest obciążająca dla naszego organizmu.

W przeciwieństwie do zdrowej żywności, takie jak mleka roślinne, które są dobre dla naszego ciała i pozwalają nam na codzienne lepsze funkcjonowanie. Z tego powodu powinno cieszyć, że mleka roślinne są coraz chętniej wybierane przez osoby, które mają przed sobą decyzję dotyczącą tego, jakie mleko kupić. Pozwalają one jednocześnie zadbać o własne zdrowie, ale także o środowisko naturalne – a więc o przyszłość swoją i swoich dzieci.

Rosnąca popularność mleka roślinnego

Warto zauważyć, że mleka roślinne nie są wcale niczym nowym. Przykładowo – mleka ryżowe lub mleka migdałowe otrzymywano już w czasach średniowiecznych, a nawet wcześniej. Jednak dopiero z czasem zaczęły one być coraz chętniej wybierane. Ten trend przyspieszył w szczególności w ostatnich latach, ze względu na świadomość ludzi dotyczącą tego, jak pozytywny wpływ mają one na zdrowie – zarówno naszych organizmów, ale również naszej planety. Co ważne – mleka roślinne, które można znaleźć na naszej stronie są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne.

 

Artykuł powstał we współpracy z https://ekoaleja.eu

Komentarze (3)

rita

10 miesięcy temu

U mnie najlepiej sprawdza się mleko owsiane, bo ryżowym mam rewolucje żołądkowe.

ida

10 miesięcy temu

Ja lubię mleko migdałowe.

jadwiga

10 miesięcy temu

Dobrze, że mamy mleko roślinne, nie każdy może pić krowie ze względów zdrowotnych.

Zostaw komentarz