Kuchnia Najnowsze Zdrowa dieta

Mity na temat zdrowego odżywiania

mity

Nowy rok to czas wielu postanowień. Wśród nich pojawiają się także te, które dotyczą odchudzania, zmiany stylu życia i diety. Moda na zdrowe odżywianie pociąga za sobą tłumy, ale nie wszystkie, znane nam stwierdzenia są prawdziwe. Obalamy zatem mity na temat zdrowego odżywiania.

Z historii odżywiania

Dawno, dawno temu, gdy nie było lodówek, piekarników czy kuchenek mikrofalowych, a o supermarketach nikt nie śnił, polowano na jedzenie. Szukano pożywienia w lasach i na łąkach. Jedzono głównie mięso i rośliny. Wszystko przyrządzano samodzielnie, nad paleniskiem. Z biegiem czasu zaczęto uprawiać rolę, więc dieta człowieka wzbogaciła się o zboża i inne rośliny. Dziś nie brakuje nam żywności i nie musimy biegać z włócznią za dzikiem czy inną zwierzyną. Wystarczy wybrać się do sklepu, aby zapełnić koszyk gotowym jedzeniem. Odżywiamy się inaczej niż nasi praprzodkowie, ale inaczej nie oznacza lepiej. Mimo ogromnej ilości produktów, znacznie częściej wybieramy te, które są już przetworzone i praktycznie przygotowane do spożycia. Niestety, takie jedzenie, mimo że określane bywa jako zdrowe, nie ma z nim nic wspólnego. Pułapki zdrowego odżywiania czekają na każdym kroku. Wiedza na ich temat pozwoli na bardziej rozsądne zakupy i właściwą dla nas dietę.

Szklanka mleka na mocne i zdrowe kości

Zapewne wiele z nas pamięta słynną kampanię reklamową na temat pica mleka. Codzienna porcja tego płynu ma zapewnić zdrowe i mocne kości. Mleko jest zdrowe, ale tylko takie, które pochodzi rzeczywiście od krowy i nie jest przetwarzane. Produkty dostępne w sklepach są homogenizowane. Dzięki temu mogą stać na półce nawet kilka miesięcy. Takie mleko tylko przypomina znany, biały płyn.

Jogurty w codziennej diecie

Marketingowcy skutecznie przekonują konsumentów do sięgania po jogurty, najlepiej te owocowe, które chętnie zjedzą dzieci. Jogurt jogurtowi nierówny. Wystarczy przejrzeć etykiety i zobaczyć w składzie cukier, fruktozę, konserwanty i sztuczne barwniki. Najzdrowszy będzie jogurt naturalny, bez dodatku cukru. Sami możemy dodać do niego świeże owoce, bakalie czy pełnoziarniste zboża. Jogurt zawierający żywe kultury bakterii będzie zdrowym posiłkiem. Najlepiej spożywać go w letnich miesiącach.

Soki zastąpią owoce i warzywa

Sok z kartonu nigdy nie zastąpi porcji świeżych owoców i warzyw, które są podstawą zdrowej diety. Takie napoje zawierają mnóstwo konserwantów i duże ilości cukru. Owoców znajdziemy w nich niewiele. Zdecydowanie lepiej przygotowywać soki samemu, z ulubionych owoców i składników. Latem takie napoje sprawdzają się znakomicie, zaś zimą możemy przygotować aromatyczny domowy kompot.

Pij dużo wody mineralnej

Eksperci zalecają picie przynajmniej dwóch litrów wody dziennie, najlepiej mineralnej. Z tego powodu cieszą się producenci, ponieważ kupujemy ogromne ilości wody butelkowanej. Zapominamy jednak, że w naszych kranach też płynie woda i często znacznie zdrowsza niż ta ukryta w plastikowych butlach. Woda mineralna w dużych ilościach niekorzystnie wpływa na nasze nerki. Lepsza jest źródlana. Ale skoro w kranie mamy wody pod dostatkiem, to po co wydawać pieniądze na sklepową wodę? Dietetycy zalecają picie ciepłej wody przegotowanej, która korzystnie oddziałuje na nasz organizm.

Ciemne pieczywo jest zdrowsze

pieczywo

To dość popularny mit, który białe pieczywo zamienił w ogromny grzech żywieniowy. Niestety nie każdy ciemny chleb jest taki zdrowy jak nam się wydaje. Producenci sprytnie zamydlają oczy klientom, barwiąc pszenne pieczywo karmelem czy też kakao. I tak pieczywo wygląda na zdrowe, ale takowe nie jest. Wypieki dostępne na rynku najczęściej są przygotowywane na drożdżach, ale to tradycyjne pieczywo na zakwasie jest dla nas najzdrowsze. Dziś trudno znaleźć w piekarni prawdziwy, swojski chleb, ale zawsze możemy upiec go sami. Przynajmniej będziemy zdrowsi i nie damy się zwieść producentom.

Katarzyna Antos

Komentarze (8)

ewalub

3 lata temu

Myślę, że ludzie są coraz bardziej świadomi tego co jedzą i coraz trudniej dają się złapać na chwyty marketingowe. Wiemy, że niekoniecznie to co ładne i kolorowe jest dla nas dobre, jak np. owocowe jogurty.

    linea

    3 lata temu

    Masz rację, jesteśmy coraz bardziej świadomi, ale z drugiej strony w sklepach jest tyle gotowych produktów które kuszą, że trudno jest sie im oprzeć.
    Poza tym żyjemy w ciągłym biegu i gotowe produkty bardzo ułatwiają nam życie.
    Ja oczywiście staram sie unikać takich gotowych, niezdrowych rzeczy. Nigdy nie kupuję np. sosów w torebce, a moje koleżanki owszem i bardzo się tym zachwycają. Kiedyś koleżanka poczęstowała mnie spaghetti właśnie z takim sosem z torebki – jadłam to jak za karę, to było okropne, ale ona jest przyzwyczajona do takich sztucznych smaków.

      ewalub

      3 lata temu

      Fakt, w zabieganym życiu łatwo sięgać po takie rozwiązania. Sama czasem to robię. Ale np. łatwo też można kolorowe słodzone soki zastąpić wodą.

        linea

        3 lata temu

        Pewnie, że tak. Sama zdecydowanie wolę wodę od soków w kartonach.
        Ale wolę też sama zrobić sos do makaronu, bo tak naprawdę wcale nie zajmuje to wiele czasu. A ludzie jednak zbyt dużo czasu spedzają w wirtualnym świecie a potem sięgają po gotowce, aby nadrobić stracone minuty.

majra2601

4 lata temu

Jeśli nie chcemy być oszukiwani przez producentów najlepiej wrócić do korzeni i samemu zacząć piec chleb, czy robić własny jogurt naturalny. Do takiego domowego chleba można dodawać praktycznie wszystko na co tylko mamy ochotę. Wybieramy mąkę jaką chcemy i nikt nie wciska nam przysłowiowego ‚kitu’, że chleb jest razowy.. a nie jest 😀 . Takie pieczenie chleba, robienie jogurtu, wyciskanie soków w domu, czy nawet niepozorne zagotowanie wody w czajniku jest pracochłonne i większość woli ‚gotowce’. Łatwiej po prostu pójść do sklepu i wziąć z półki dany produkt.
Sprawa mleka nie jest taka łatwa. Niewiele osób na dostęp do prawdziwego wiejskiego mleka. Nawet jeśli takie mleko byłoby łatwiej dostępne to myślę, że większość mogłaby się obawiać takiego mleka no bo „Jak to prosto od krowy?!” 😀 .

pati25

4 lata temu

Wiele wyjaśnia ten artykuł.Kiedyś kupowałam wodę mineralną lecz od dłuższego czasu piję przegotowaną wodę. Ciemny chleb kupuję z ziarnami

filodendron 2

4 lata temu

Reklamowany ciemny chleb nie jest dobry dla osób z chorą wątrobą, ja po ciemnych chlebie tyje zamiast chudnąć. Mity żywieniowe wprowadzaja ludzi w błąd. Czasem mysle,że za wszystkim stoi pieniądz a nie troska o klienta. Popularyzowali margaryny , bo dużo ich produkowano i potrzebny był zbyt – nikt sie nie martwił ,ze ładuja w ludzi ołówe i konserwanty. Lepiej słuchać tradycji , stosowac starsze przepisy i potrawy – bo sa sprawdzone.

Mindi

4 lata temu

Dobrze, że takie mity ktoś wyjaśnia, mamy szansę popełniać mniej blędów żywieniowych. Zdanie o sokach i wodzie ze sklepu mam takie samo już od dawna i prawie ich nie pijam. Przegotowana woda oraz owoce są dużo zdrowsze.

Zostaw komentarz