koktajl

Koktajle posiadają wiele zalet, do najważniejszych z nich należy duża zawartość w ich składzie witamin, minerałów, składników mineralnych oraz błonnika.  Ponadto należy nadmienić że są niskokaloryczne, smaczne,  zdrowe oraz wspomagają naszą przemianę materii.

Można je przygotowywać z przeróżnych produktów, najpopularniejsze są jednak te przyrządzone  z buraków, selera, ziemniaków, pomidorów, czy marchwi. Jeśli chodzi o ich owocową odmianę, to prym wiodą tutaj: arbuz, truskawki, jagody, maliny, banan, kiwi, czy porzeczka. Najczęściej koktajle przygotowuje się z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz cukru, dlatego też są odrobinę mniej zdrowe, niż te przygotowane z samych warzyw.

Okazuje się, że koktajle mogą zastąpić jeden, a nawet dwa posiłki w ciągu dnia, przykładowo drugie śniadanie oraz deser. Działanie takie pozwoli nam w łatwiejszy sposób stracić zbędne kilogramy i usunąć toksyny nagromadzone w naszym organizmie. Jeśli jednak zależy Ci na osiągnięciu jak najlepszych efektów musisz spełnić kilka dodatkowych warunków, aby móc pochwalić się talią osy jeszcze tego lata.

W czasie trwania diety, która w dużej mierze bazuje na koktajlach powinnaś:

  • Zaprzestać jedzenia tłustych mięs, zawiesistych sosów, wędzonych ryb, słodyczy oraz produktów z dużą zawartością konserwantów.
  • Zrezygnować ze słodzonych napojów oraz alkoholu. Kawę i herbatę wypijaj tylko bez dodatku cukru. Możesz zamiast niego postawić na stevię lub naturalny miód.
  • Przed każdym posiłkiem wypijać min. jedną szklankę wody mineralnej.
  • Z racji tego, że koktajle są bardzo sycące możesz zastanowić się nad ograniczeniem pozostałych posiłków do gotowanych warzyw, drobiu, ryb oraz jogurtu naturalnego, który może być od czasu do czasu dodatkiem do owoców.
  • Na stałe powinnaś zapomnieć o słodzeniu oraz soleniu potraw, zamiast tego wprowadź do swojej kuchni zioła oraz przyprawy.

Przykładowy przepis: koktajl z buraczany

Składniki:
-100 g marchwi
– 20 g selera
– 30 g buraków
– 50 g pomidora
– 30 g papryki
– natka pietruszki
– maślanka i kefir

Sposób przygotowania:
Buraki, marchew i seler obrać i opłukać. Pomidory sparzyć, a następnie obrać ze skórki. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki,  włożyć razem z natką pietruszki do blendera,  razem zmiksować. Na sam koniec dodać maślankę lub kefir, wymieszać lub ponownie zmiksować w blenderze.