Kamionkowe garnki — gdzie się przydają
źródło zdjęcia: stock.adobe.com

Garnki kamionkowe wracają do łask! To nie tylko doskonały sposób na udekorowanie kuchni, jadalni czy spiżarni, w której króluje styl wiejski, lecz również idealne rozwiązanie dla wszystkich miłośników tradycyjnych polskich przysmaków, takich jak smalec czy kiszone ogórki. Co jeszcze warto wiedzieć na temat garnków kamionkowych do kiszenia?

Garnki kamionkowe do kiszenia kapusty — co to takiego?

W jaki sposób produkuje się garnki kamionkowe do kiszenia ogórków? Wytwarzane są one z ceramiki stanowiącej połączenie piasku kwarcowego, soli kuchennej, szamotu oraz gliny. Jako że kamionka wypalana jest w bardzo wysokiej temperaturze sięgającej 1300 stopni, jest ona ciężka, twarda oraz odporna na uszkodzenia. Do cech charakterystycznych garnków kamionkowych do kiszenia kapusty zaliczyć można również ich gładką, szklistą powierzchnię. Zasługą tego jest zastosowanie w procesie produkcji sypkich minerałów. Zabieg ten sprawia, że garnki kamionkowe do gotowania mają charakterystyczną, brązową barwę oraz połyskującą powierzchnię. Wspomniana powłoka zapewnia im także odporność na działanie kwasów oraz nieprzesiąkliwość.

Garnki kamionkowe do kiszenia i nie tylko

Do czego służyć mogą garnki kamionkowe 5l? Posiadają one całe mnóstwo zastosowań. Ze względu na wspomnianą powyżej odporność na kwasy, garnki kamionkowe 40l świetnie sprawdzać będą się do kiszenia ogórków czy kapusty. Takie naczynia nie wchodzą w reakcję z żywnością, a materiał, jakim jest kamionka skutecznie przyspiesza proces fermentacji, zabezpieczając przed pleśnieniem zawartości garnków kamionkowych 3l. Takie domowej roboty kiszonki to zarówno smaczne, jak i zdrowe przysmaki, które doskonale wzmacniają nasz układ odpornościowy.

To jednak nie jedyne zastosowanie garnków kamionkowych 20l. Znakomicie sprawdzają się one również do przechowywania wszelkiego rodzaju produktów sypkich, takich jak sól, cukier czy mąka. To znakomita alternatywa dla klasycznych słoików czy puszek dostępnych na sklepowych półkach.

Jak jeszcze wykorzystać można garnki kamionkowe 15l? Warto sięgnąć po nie wówczas, gdy chcemy zamacerować mięso. Dzięki temu zabiegowi stanie się ono idealnie kruche oraz soczyste. Macerowaniu w garnku kamionkowym 25l poddawać można również warzywa czy owoce.

Jako że garnki kamionkowe 10l są odporne na działanie wysokich temperatur, bez obaw używać można ich w piekarniku. W takim naczyniu zrobić można zarówno chleb, jak i ulubioną zapiekankę. Gotowy przysmak na długi czas zachowa wysoką temperaturę.

Stylowe naczynia z kamionki

Niewątpliwym atutem garnków z kamionki jest również ich estetyczny wygląd. Takie naczynia znakomicie prezentować będą się w każdej kuchni czy jadalni, która urządzona została w stylu rustykalnym lub prowansalskim. Garnek kamionka stanowić będzie doskonałą dekorację blatu, półki czy kredensu. W sklepach, takich jak chociażby Tadar, spotkać można różnego rodzaju garnki kamionkowe. Poza klasycznymi naczyniami o prostej formie, dostępne są tutaj także garnki kamionkowe renomowanych producentów z fantazyjnymi uchwytami, które nie tylko pięknie się prezentują, lecz ułatwiają również przenoszenie ich z miejsca na miejsce. Niezwykle gustownie wyglądają również garnki kamionkowe do pieczenia o podłużnej formie, w których upiec można chleb czy chałkę. To jednak nie jedyne ich zastosowanie. Takie garnki kamionkowe pełnić mogą również funkcję jedynej w swoim rodzaju doniczki. Podczas spotkań w gronie rodziny i przyjaciół bardzo dobrze sprawdzać będą się natomiast garnki kamionkowe na smalec ozdobione stosownym napisem. Jeżeli chodzi o cenę garnków kamionkowych, zaczyna się ona już od około 20 zł. Sprawia to, że każdy może sobie pozwolić na zakup takich naczyń.

Jak widać, garnki kamionkowe to niezwykle funkcjonalne naczynia, które wykorzystywać można na wiele różnych sposobów. Stanowią one gwarancję codziennych, małych sukcesów w przyrządzaniu kiszonych ogórków czy macerowanego mięsa.