amerykańskie donaty

Tłusty czwartek już jutro, więc do cukierni ustawią się długie kolejki. Półki będą uginały się od pączków, w różnych smakach i formach. Te nietypowe, czyli donaty, także są obecne na naszym rynku. Z powodzeniem możemy przygotować je samodzielnie. Jak zrobić amerykańskie donaty i zaskoczyć swoich bliskich?

Donaty, czyli pączki z dziurką

W tłusty czwartek najlepiej sprzedają się tradycyjne pączki z lukrem i różą i marmoladą, koniecznie posypane kandyzowaną skórką z pomarańczy. Uwielbiamy je, choć są dość kaloryczne, ponieważ smaży się je w głębokim tłuszczu i do ich przygotowania używa dużo cukru. Polska ma swoje lukrowane pączki z marmoladą, a Ameryka słynne donaty. To nic innego, jak odpowiednik naszych pączków, tylko z dziurką. Zapewne kojarzymy je z amerykańskich filmów, gdzie policjanci koniecznie udają się na kawę i pączki. W Stanach nie brakuje lokali, które słyną z tych pączków, które występują w różnych wariacjach smakowych. Ich przygotowanie nie jest trudne. Jeśli postawimy na te bez nadzienia, stracimy znacznie mniej czasu, niż robiąc nasze rodzime pączki. Może przedstawione niżej przepisy zainspirują was do uczczenia w taki sposób tłustego czwartku, trochę po amerykańsku, ale na pewno pysznie i kolorowo.

Pieczone donaty

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 50 g masła
  • 7 g drożdży instant
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 jajko do posmarowania pączków
  • lukier/cukier puder./cukrowa posypka – według uznania

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżami. Dodajemy resztą składników i zagniatamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce na ponad godzinę. Po wyrośnięciu, rozwałkowujemy ciasto i wycinamy je tak, jak oponki. Donaty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Po ok. 30 minutach smarujemy je roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Ostudzone donaty posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Donaty bez drożdży

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 2 jajka
  • 10 g sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • czekolada/kolorowa posypka do dekoracji

Przygotowanie:

Do przygotowania takich pączków niezbędna będzie forma na donaty. Margarynę rozpuszczamy, łączymy z mlekiem i sodą. Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do masy margarynę. Następnie łączymy ją z mąką i jogurtem naturalnym. Masę przekładamy do formy, wcześniej wysmarowanej tłuszczem. Pączki pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu możemy polać donaty roztopioną czekoladą i ozdobić je kolorową posypką.

Donaty z masłem orzechowym

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • olej
  • 5 łyżek solonego masła orzechowego
  • lukier/cukier puder – według uznania

Przygotowanie:

pączkiMleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, odrobinę mąki i cukru. Odstawiamy zaczyn. Di miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, sól, cukier, proszek oraz zaczyn. Na koniec dodajemy roztopione masło. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego donaty, które odstawiamy na 20 minut. Następnie smażymy je w głębokim tłuszczu. Wystudzone donaty nadziewamy masłem orzechowym przy pomocy szprycy. Możemy udekorować je lukrem lub cukrem pudrem.

Katarzyna Antos