Jak zostać mistrzem grillowania
Zdjęcie autorstwa Askar Abayev z Pexels

Nadeszły długie, słoneczne dni, a w powietrzu unosi się charakterystyczny zapach grilla. Odkurz Twojego grilla: w tym roku staniesz się mistrzem grillowania, którym zawsze chciałeś być. Wystarczy, że przeczytasz nasz prosty przewodnik, aby mieć wszystko pod kontrolą.

Zostań “Grill Project Manager”

Jeśli chodzi o grillowanie, umiejętność przewidywania i organizacji będzie Twoim największym atutem. Dzień przed grillem należy rozważyć wyjęcie grilla, aby wszystko sprawdzić. Grill i akcesoria powinny być czyste: gotowanie na brudnym grillu uniemożliwi uzyskanie najlepszych efektów, ponieważ kratki będą zbyt brudne. Dlatego przed powitaniem gości postaraj się, aby grill był lśniący!

W tym przypadku jakość i ilość są jednakowo ważne. Doskonale przyrządzone żeberka nie są dobre, jeśli nie ma ich wystarczająco dużo. 

Na przykład, można zdecydować się na pół kilograma mięsa dla każdego z gości, wybierając różne rodzaje mięsa. Jeśli jednak planujesz przygotować również dodatek do dania głównego lub pyszny deser, możesz zmniejszyć tę ilość i i tak będziesz mieć pewność, że goście zjedzą wystarczająco dużo.

Mięso nie jest dla wszystkich

Dlaczego miałbyś się ograniczać? Grillowanie może oznaczać dużo więcej niż mięso: można grillować ryby – idealne rozwiązanie w letni wieczór nad morzem – ale także warzywa i owoce.

Twoi wegetariańscy przyjaciele pokochają grillowanego bakłażana, cukinię lub awokado, możesz też zaskoczyć ich grillowanymi plastrami arbuza. I będziesz naprawdę zachwycony rezultatem. Ten wędzony smak dodaje oryginalnego smaku owocom i warzywom, czyniąc je jeszcze smaczniejszymi. Jeśli zauważysz, że te małe kawałki owoców i warzyw zbyt łatwo wypadają przez kratki rozważ zakup tacek do grillowania. Później nam podziękujesz.

Napoje to podstawa

Chociaż wszyscy będą oceniać Twoją zdolność do gotowania i zapanowania nad ogniem i grillem powinieneś najpierw pomyśleć o sobie i kupić wodę: będziesz najbliżej ognia, w gorący słoneczny dzień, więc nie zapominaj o nawodnieniu.

Oczywiście wiemy, że grillowanie jest o wiele lepsze ze szklanką zimnego piwa bezalkoholowego w ręku. Dlatego właśnie chłodziarka do piwa będzie najlepszym dodatkiem do Twojego grilla. Ta jest idealna.

Koktajle są również obowiązkowe: kto w upalny dzień nie chciałby napić się zimnego drinka bezalkoholowego? Możesz spróbować niektórych innowacyjnych receptur. Bezalkoholowe koktajle to idealne rozwiązanie nie tylko dla tych, którzy będą prowadzić. Tutaj znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, aby stać się prawdziwym barmanem.

Poznaj Twojego grilla

Grill na węgiel drzewny czy na gaz? Twój styl grillowania wiele o Tobie mówi.

Niezależnie od tego, czy podążasz za tradycją, czy nie nie możesz pominąć kilku ważnych szczegółów: temperatura jest kluczem do idealnego grillowania. Począwszy od sprawdzania wskaźnika nagrzania, a skończywszy na trzymaniu zamkniętej pokrywy aż do czasu jej otwarcia. Jest to bardzo ważne: możesz być perfekcjonistą i sprawdzać każdy kawałek mięsa pod kątem dokładności, ale za każdym razem, gdy otworzysz pokrywę temperatura spadnie, a tego na pewno nie chcesz! Najlepiej jest obrócić mięso tylko raz, aby było upieczone w środku.

Zostań mistrzem grilla!

Twój grill jest tak czysty, że widać go z każdego zakątka ogrodu. Mięso i warzywa czekają na grillowanie, a Twoi przyjaciele już przybyli. Teraz wszystko zależy od Ciebie: pokaż im, kto w tym sezonie jest prawdziwym mistrzem grillowania!