prawdziwe masło

Świeże pieczywo z masłem to idealna opcja śniadania. Niestety producenci oferują mnóstwo wyrobów, które z masłem mają niewiele wspólnego. Jak odróżnić prawdziwe masło od podróbki?

Maślany smak

Masło stanowi tłuszcz, który jest nieodłącznym elementem naszej kuchni. To nie tylko doskonały dodatek do smarowania pieczywa. Kromka chleba czy bułka smakuje wyśmienicie z masłem, dlatego pojawia się ono na większości stołów w każdy poranek. Tłuszcz sprawdza się także podczas smażenia i pieczenia. Masło to również składnik wielu ciast i kruchych ciasteczek, które uwielbiamy.

Jak odróżnić prawdziwe masło od podróbki?

Najlepsze i zarazem najzdrowsze jest oczywiście prawdziwe masło, które utrzymujemy ze śmietany czy mleka. Zapewne nasze babcie pamiętają, jak dawniej ubijano masło. Na obecnym rynku znajdziemy ogromną liczbę produktów, które reklamowane są jako masło właśnie. Ale czy kupując je, mamy gwarancję, że dostaniemy to, czego oczekujemy? Wiele z tych produktów to podróbki czyli tzw. wyroby maślane, które tylko przypominają pyszne masło. Warto zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu. Masło powinno mieć go jak najwięcej. Zwykle liczby sięgają 70 i 80% tłuszczu mlecznego, gdyż to właśnie taki rodzaj jest dla nas najzdrowsze. Firmy często nie podają takiej informacji na produktach, dlatego uważnie czytajmy etykiety. Na sklepowych półkach znajdziemy zdecydowanie więcej miksów, czyli połączenia tłuszczy. Taki produkt z pewnością nie jest masłem, którego szukamy. Oprócz zawartości tłuszczy ważny jest kolor. Masło powinno być białe. masłoWszelkie żółte kostki są sztucznie barwione. Prawdziwe masło jest twarde, jeśli przechowujemy je w niskiej temperaturze. Masło powinno mieć także określoną kaloryczność. Śmietankowe będzie miało zwykle 670 kcal, duża różnica może oznaczać podrobiony produkt. Ostatnim element jest sama nazwa. To, że produkt został określony jako masło, to nie oznacza, że nim jest. Wszelkie miksy nie będą nigdy prawdziwym masłem, dlatego udając się na zakupy wybierajmy produkty z głową, dokładnie sprawdzając ich skład.

Świadomość konsumencka pozwoli nam swobodnie robić zakupy i wybierać takie produkty, które są zdrowe i bezpieczne dla naszego organizmu. Pamiętajmy, że producenci stosują różne sztuczki, aby sprzedać produkty, które tylko imitują niektóre składniki. Prawdziwe masło znajdziemy nie tylko u wiejskiej gospodyni, ale również w supermarkecie. Wystarczy tylko, że uważnie przeczytamy etykietę i wybierzemy te, które nie udaje masła, a rzeczywiście nim jest.

Katarzyna Antos