Jak kształtują się preferencje smakowe dzieci
Element5 Digital z Unsplash

Niektóre dzieci uchodzą za niezwykle wybrednych konsumentów. Niechętnie jedzą owoce i warzywa, smakują im tylko nieliczne pokarmy, pozostałymi chętnie plują. Rodzice martwią się, gdy ich pociecha zaczyna marudzić nad talerzem i wybierać z niego tylko niektóre produkty. Jak kształtują się preferencje smakowe dzieci?

Spis treści:

  1. Jak geny kształtują preferencje smakowe dzieci?
  2. Jak kształtują się preferencje smakowe dzieci w życiu płodowym?
  3. Jak karmienie piersią wpływa na nawyki żywieniowe dziecka?
  4. Dlaczego dzieci karmione mlekiem modyfikowanym chętniej jedzą brokuły?
  5. Co wpływa na nawyki żywieniowe dziecka?
  6. Jak oswajać dziecko z nowymi smakami?

Jak geny kształtują preferencje smakowe dzieci?

Preferencje smakowe dzieci po części mają charakter genetyczny. Wykazano, iż istnieje kilkadziesiąt wariantów genu determinującego wrażliwość na gorycz. Niektórym osobom ta bardzo przeszkadza. Przez innych natomiast jest traktowana jako akceptowalna, a nawet ciekawa. Dziecko, u którego zachodzi ekspresja genów odpowiedzialnych za negatywny odbiór goryczy, unika jej w serwowanych posiłkach.

Jak kształtują się preferencje smakowe dzieci w życiu płodowym?

Naukowcy zauważyli jeszcze jedną istotną rzecz. Na preferencje smakowe dzieci składają się też doświadczenia z życia płodowego. Produkty spożywane przez matkę posiadają liczne związki aromatyczne, które przenikają do płynu owodniowego. Każdego dnia rozwijający się płód wypija ok. litr tego roztworu. W rezultacie też poznaje nowe smaki i aromaty. Duży wpływ na preferencje smakowe dzieci ma dieta ich matek. Jeśli te spożywają sporo owoców, to dziecko w przyszłości chętnie będzie je wybierało, gdyż zna ich posmak z początkowego etapu życia. Niestety, działa to też w drugą stronę. Mama, która chętnie zajada się słodyczami, może rozwinąć w młodym człowieku zamiłowanie do sacharozy, co w szerszej perspektywie grozi otyłością.

Jak karmienie piersią wpływa na nawyki żywieniowe dziecka?

Karmienie piersią również nie jest bez znaczenia. Mleko matki zawiera szereg substancji: białko, laktozę, aldehydy, kwasy tłuszczowe etc., co wpływa na walory smakowe pokarmu. Podczas karmienia piersią warto zdrowo się odżywiać, aby zapewnić maluszkowi wszystkie niezbędne substancje odżywcze i wykształcić w nim zdrowe nawyki żywieniowe. Gdy matka spożywa warzywa, dziecko oswaja się z ich posmakiem, pijąc mleko. Zróżnicowana dieta sprawia też, że młody człowiek po odstawieniu od piersi wykazuje większą chęć eksperymentowania i próbowania nowych rzeczy.

Dlaczego dzieci karmione mlekiem modyfikowanym chętniej jedzą brokuły?

Niekiedy jednak karmienie piersią staje się niemożliwe. W takiej sytuacji młody człowiek otrzymuje mleko modyfikowane. To jednak ma dość ubogi posmak, ale hydrolaty białkowe posiadają odrobinę goryczy. To właśnie ich podawanie rozwija w dziecku chęć sięgania po warzywa kapustne, w tym brukselkę. Większość dzieci za nią nie przepada, gdyż gorzki smak jest kojarzony z zagrożeniem. Trucizny często takowy posiadały. Natomiast słodycz i sól mózg odbiera pozytywnie, gdyż tak zaprogramowała go ewolucja. Słodkie owoce dostarczały sporo energii niezbędnej do przetrwania, natomiast słone dania cenne minerały. Niestety, dziś ta naturalna preferencja często skutkuje otyłością. Żywność jest znacznie lepiej dostępna niż w czasach, kiedy człowiek polował na mamuta i musiał magazynować energię. Spożywanie nadmiaru cukru i soli ma fatalne konsekwencje zdrowotne.

Co wpływa na nawyki żywieniowe dziecka?

Jak kształtują się preferencje smakowe dziecka? Niewątpliwie wpływ mają na to uwarunkowania genetyczne, które wpływają na ekspresję receptorów poszczególnych smaków. Do tego dochodzą preferencje żywieniowe matki, która już w ciąży zaznajamia swoją pociechę z różnymi smakami, a później to kontynuuje, karmiąc maluszka piersią. Dzieci spożywające mleko modyfikowane są mniej otwarte na nowe smaki, gdyż ich podstawowy pokarm nie roztaczał głębi doznań. 

Jak oswajać dziecko z nowymi smakami?

Dzieci stopniowo oswajają się z nowymi smakami. Tego procesu nie należy przyspieszać. Trzeba liczyć się z tym, że początkowo dziecko będzie krzywiło się, spożywając marchewkę, brzoskwinię czy jabłko. Po ok. 10 razach przyzwyczai się do nowego smaku, co nie oznacza, że stanie się miłośnikiem nowo poznanego owocu. Do tego potrzeba czasu. Rodzice mogą zachęcać malucha do większego eksperymentowania, jedząc sporo różnych owoców i warzyw. Dziecko bowiem uczy się poprzez naśladownictwo.