żeberka z grilla

Majowy czas zwykle inauguruje sezon grillowy. Przy sprzyjającej pogodzie chętnie wychodzimy do ogrodów, gdzie grillujemy razem z bliskimi. Grill idealny to nic trudnego, o ile mamy ciekawe pomysły na dania z grilla. Sprawdźcie nasze propozycje, nie tylko na majówkę!

Pora rozpalić grill

Potrawy z grilla mają niepowtarzalny smak i aromat. Nie dość, że przygotowujemy je na świeżym powietrzu, możemy użyć dowolnych składników, przypraw i sosów. Nawet opiekane na grillu pieczywo czy ziemniaki zyskują nowy wymiar smaku. Typowe dania z grilla trzeba odpowiednio przygotować, co nie jest trudne nawet dla amatorów gotowania. Wystarczy przyszykować grill i składniki. Z naszymi przepisami spędzicie miło i smacznie czas na świeżym powietrzu. Najwyższa pora rozpalić grill!

Żeberka z grilla

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżki musztardy
  • 4 łyżki miodu
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 łyżki octu winnego
  • sos sojowy
  • tymianek
  • majeranek
  • słodka papryka mielona
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso myjemy i kroimy. Pół szklanki oliwy mieszamy z wodą w takich samych proporcjach i octem, przyprawami i czosnkiem. Żeberka zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na dwie godziny lub całą noc. W tym czasie przygotowujemy glazurę z miodu, 3 łyżek oliwy, musztardy i odrobiny sosu sojowego i marynujemy mięso. Tak przygotowane żeberka grillujemy z obu stron przez około 5 minut. Będą idealne z sosem barbecue.

Nadziewane ziemniaki

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 150 g mozzarelli
  • 20g parmezanu
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka musztardy
  • mielona papryka ostra i słodka
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy i zawijamy w folię aluminiową, Grillujemy przez ok. 40 minut. Następnie przekrawamy wzdłuż. Mozzarellę kroimy w kostkę a parmezan ścieramy na tarce. Wydrążamy miąższ z ziemniaków, by powstały łódki. Miąższ mieszamy z serami, bazylią, śmietaną, musztardą i przyprawami. Nadziewamy ziemniaki i grillujemy przez 15 minut.

Burgery z awokado

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego
  • 4 bułki
  • dojrzałe awokado
  • sałata rzymska
  • ogórek korniszony
  • pomidor
  • ser żółty w plastrach
  • sól, pieprz
  • musztarda, ketchup, inny sos

Przygotowanie:

grillMięso doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i formujemy cztery burgery. Smażymy je na rozgrzanym grillu przez kilka minut z każdej strony. Podgrzać możemy także przekrojone bułki. Dolną część bułki smarujemy musztardą, a górną ketchupem lub innym sosem. Układamy pokrojonego w plastry ogórka, mięso, plaster sera, awokado, pomidora i liść sałaty. Całość przykrywamy i podajemy.

Katarzyna Antos