Styl życia

Dlaczego nie warto kupować żywego karpia?

Dlaczego nie warto kupować żywego karpia

Choć żyjemy w XXI wieku, w wielu polskich supermarketach i osiedlowych sklepach wciąż można kupić żywe ryby. Polacy w okresie bożonarodzeniowym chętnie korzystają z tej opcji. Jednak nie jest to zbyt humanitarne. Dlaczego nie warto kupować żywego karpia?

Przetrzymywanie go w niehumanitarnych warunkach

Zanim karp trafi w nasze ręce, często musi pływać w niewielkim pojemniku z wodą w supermarkecie. Ma tam dość niekomfortowe warunki życia. Zwierzę się męczy. Wielkie sklepy nie dbają o zapewnienie rybom odpowiednich warunków, ponieważ kary za niedopełnienie przepisów są śmiesznie niskie i mało odczuwalne.

Transport do domu w niehumanitarnych warunkach

Gdy kupujesz karpia, często wieziesz go do domu w worku z wodą. Trudno to uznać za humanitarne warunki. Taka podróż powoduje tylko cierpienie zwierzęcia, które okropnie się męczy.

Problem z przetrzymywaniem karpia

Gdy już dowieziesz karpia do domu, musisz znaleźć dla niego miejsce. Można go  przechowywać w wannie lub w zlewie, ale w ten sposób pozbawiasz siebie dostępu do sanitariów.

Problem ze znalezieniem osoby do zabicia karpia

Bardzo często Polacy kupują karpia, a potem szukają w domu tego, kto go zabije. Jak nietrudno się domyślić, żaden z domowników nie ma na to ochoty.

Nieumiejętne zabijanie karpia

Żywego karpia może kupić każdy, także osoba niemająca bladego pojęcia o tym, jak zabija się zwierzęta w celu minimalizacji ich cierpienia. W rezultacie w milionach polskich domów co roku zadaje się karpiom ogromny ból.

Konieczność czyszczenia ryby

To chyba żadna przyjemność czyścić samemu martwą rybę. O wiele lepiej kupić dobrej jakości filety rybne, które są gotowe do przyrządzenia na wieczerzą wigilijną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *