Czym się kierować przy wyborze okapu kuchennego

Kuchnia uznawana jest za serce domu, gdzie często zbiera się cała rodzina. Przy urządzaniu tego pomieszczenia bierze się pod uwagę kwestie estetyczne, ale przede wszystkim funkcjonalne. Ważnym elementem wyposażenia będzie też zatem okap, który pozwoli pozbyć się niechcianego dymu, zapachu, pary wodnej czy ciepła. Na co zwrócić uwagę wybierając to urządzenie?

Mechanizm działania

Pierwszą z rozważanych kwestii jest mechanizm działania. Pod tym względem mamy na rynku dwa rozwiązania: wyciągi oraz pochłaniacze. Te pierwsze podłączone są do systemu wentylacji i działają w układzie otwartym, pozbywając się niechcianych elementów na zewnątrz (najczęściej poprzez przewód kominowy). Pochłaniacze działają nieco inaczej, zasysając powietrze, filtrując je i wdmuchując oczyszczone powietrze z powrotem do pomieszczenia. W ten sposób dobrze poradzą sobie z wyeliminowaniem tłuszczu czy zapachu, lecz gorzej w kontekście wilgoci i ciepła. Trzeba także pamiętać o wymianie filtrów, natomiast plusem tego wariantu jest jego kompaktowa forma. Wersje wentylacyjne będą z kolei skuteczniejsze i po zainstalowaniu nie wymagają dodatkowych działań.

Dopasowanie do kuchni

Jeśli chodzi o okapy kuchenne, to producenci tworzą cztery podstawowe rodzaje takich urządzeń: podszafkowe, kominowe, wyspowe oraz teleskopowe. Wybór poszczególnych wariantów zależy w dużej mierze od przestrzeni jaką dysponujemy. Okapy podszafkowe zajmują mało miejsca i można je montować nawet w bardzo niewielkich kuchniach, lecz nie działają one zbyt wydajnie, więc przydadzą się raczej w przypadku sporadycznego gotowania. Najczęściej spotykane i najprostsze są klasyczne okapy kominowe, które są nie tylko bardzo efektywne, ale mogą też dobrze się prezentować i stanowić element wystroju. Okapy wyspowe montowane są do sufitu i przydadzą się, gdy obszar roboczy został wyznaczony właśnie na wyspie kuchennej. Ich gabaryty sprawiają jednak, że nadają się głównie do dużych pomieszczeń. Ciekawym rozwiązaniem są okapy kuchenne teleskopowe, które montuje się na dnie szafek wiszących. Posiadają one wysuwane listwy, które zwiększają powierzchnię pochłaniającą i uruchamiają całe urządzenie.

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Bardzo ważnym aspektem jest wydajność urządzenia, podawana zwykle w metrach sześciennych na godzinę. W optymalnym wariancie wartość ta powinna być przynajmniej sześć razy większa niż objętość kuchni. Warto zwrócić uwagę również na sposób sterowania – może to być standardowa wersja mechaniczna lub bardziej zaawansowane sterowanie poprzez specjalny panel dotykowy. W dalszej kolejności można rozważyć dodatkowe funkcje jakie mają dane okapy kuchenne, a więc oświetlenie czy opcje takie jak wyłącznik minutowy.