Świeżo zaparzona herbata wymaga uzupełnienia. Najlepszym dodatkiem będą słodkie i aromatyczne ciasteczka, które z powodzeniem przygotujemy samodzielnie. Poznajcie najlepsze przepisy na ciasteczka do herbaty!
Pora na ciasteczka
Do popołudniowej herbaty idealnie pasują ciasteczka, najlepiej kruche i własnoręcznie przygotowane. Upieczone ciasteczka domowej roboty wyglądają znakomicie i smakują wyśmienicie. Zaskoczą domowników i gości. Gwarantujemy, że nasze wypieki znikną z takerza szybciej, niż się tego spodziewamy.
Kruche ciasteczka herbaciane
Składniki:
- 280 g mąki
- 80 g cukru pudru
- 200 g masła
- 2 łyżeczki herbaty
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Herbatę rozcieramy w moździerzu. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ze składników wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego ciasteczka w dowolnym kształcie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy ok. 10 minut.
Rosyjskie ciasteczka
Składniki:
- 200g masła
- 200 g mąki tortowej
- 200 g zmielonych migdałów
- 20 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania ciasteczek
Przygotowanie:
Masło ubijamy z cukrem, solą i żółtkiem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, olejek, zmielone migdały i proszek do pieczenia, po czym wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie formujemy z ciasta małe kulki i układamy na blaszce. Ciasteczka pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu obtaczamy je w cukrze pudrze i podajemy z herbatą oraz konfiturą.
Maślane ciasteczka
Składniki:
- 100 g mąki tortowej
- 100 g masła
- 25 g cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
Przygotowanie:
Masło miksujemy, dodajemy do niego suche składniki, a na koniec olejek. Ciasto przekładamy do maszynki i wyciskamy ciasteczka lub wałkujemy i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka pieczemy przez ok. 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ciasteczka z imbirem i czekoladą
Składniki:
- 150 g mąki
- 125 g masła
- 50 g brązowego cukru
- 75 g kandyzowanego imbiru
- 25 g mąki kukurydzianej
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Mąki mieszamy razem. Masło ucieramy z cukrem i imbirem. Składniki łączymy na ciasto. Z gotowego formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki lekko zgniatamy mokrym widelcem. Ciasteczka pieczemy przez 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy je roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Katarzyna Antos