Boże Narodzenie to czas pysznych potraw i mnóstwa słodkości. W święta trudno czegokolwiek sobie odmówić, a ciocie i babcie tylko zachęcają do jedzenia, wszystkich przybyłych gości. Wtedy wraz z prezentami, łatwo wrócić do domu także z dodatkowymi kilogramami. Jak nie przytyć w święta?
Święta – czas pysznego jedzenia
Przyznajmy szczerze, w święta pozwalamy sobie na wszelkie odstępstwa od diety. Z apetytem pochłaniamy kolejną porcję pierogów i ciastek. Nie możemy oprzeć się smażonej rybie czy różnokolorowym sałatkom z majonezem. Wszystkie świąteczne dania są bez wątpienia pysze, ale także dość kaloryczne. Dlatego trzy dni obżarstwa, mogą odznaczyć się na naszej sylwetce. Świąteczny czas wcale nie musi być powodem do zmartwień o naszą wagę. I nie musimy rezygnować z jedzenia ulubionych potraw. Wystarczy, że zastosujemy kilka trików, które nie pozwolą nam przytyć.
Ogranicz tłuszcz
Okraszone tłuszczem z cebulką pierogi z kapustą i grzybami czy smażony karp – brzmi smakowicie, prawda? Niestety to niezbyt zdrowe rozwiązanie, a już na pewno nie najlepsze dla naszej figury. Nie przesadzajmy więc z tłuszczem. Ryby czy inne mięsa możemy upiec w rękawie czy przygotować w piekarniku z funkcją grilla. Będzie o wiele zdrowiej, a równie smacznie. Tłuszcz znajdziemy także w majonezie, bez którego nie było tych wszystkich sałatek. Ale tutaj także warto dać mniej sosu niż zwykle lub przygotować wersję dipu z jogurtu naturalnego. Świąteczne zupy zaś, gotujmy na wywarze z warzyw.
Uważaj na napoje
Podczas świąt chętnie sięgamy po soki i gazowane napoje. Przygotowujemy gorącą czekoladę oraz grzane wino czy inne trunki. W nich również ukryte są kalorie. Kolorowe napoje zastąpmy wodą, która korzystnie wpłynie na pracę naszego organizmu. Uważajmy na alkohol, który z syropami i sokami podnosi wartość kaloryczną. W dodatku alkohol i tłuszcze to zgrany duet, który nie jest dobry dla naszego zdrowia.
Zmniejsz wielkość porcji
Wigilia to dość syta kolacja, ponieważ składa się z dwunastu dań. Wśród nich nie brakuje tych ciężkostrawnych, z kapusty i grzybów. Nie musimy rezygnować z ulubionych potraw. Wedle tradycji, możemy skosztować wszystkich dań. Wystarczy, że zmniejszymy ilość porcji. Nie przejemy się, uniknie nas uczucie ciężkości i będziemy mieć czyste sumienie.
Zwolnij tempo jedzenia
W święta nie musimy się spieszyć. Mamy czas, by delektować się posiłkiem. W końcu tyle trudu i wysiłku włożyliśmy w przygotowanie świąt. Jedzmy powoli, nie szybko i łapczywie. Wtedy będziemy wiedzieć, kiedy nasz żołądek jest pełny i kiedy należy odejść od stołu. Pamiętajmy, że jutro też jest dzień i także będziemy mogli skosztować świątecznych smakołyków.
Zadbaj o aktywność fizyczną
Pomiędzy kolejną porcją barszczu i ciasta, warto wybrać się na spacer lub na zimowe szaleństwo, o ile pozwala nam na to aura panująca za oknem. Godzinny spacer pozwala spalić ok. 200 kcal. Dodatkowo dotlenimy organizm, napełnimy się endorfinami i będziemy mogli bez wyrzutów sumienia zjeść kawałek ciasta.
Katarzyna Antos