5 powodów, dla których warto jeść ryby nie tylko w Wielkim Poście

Reumatoidalne zapalenie stawów – tajemnicza choroba, której można zapobiec

Reumatoidalne zapalenie stawów zaliczane jest do chorób o podłożu autoimmunologicznym, jej przyczyny pozostają nieznane.  Mimo iż medycyna prężnie się rozwija, przypadłość ta wciąż kryje w sobie wiele tajemnic.  Leczenie reumatoidalnego zapalenie stawów wiąże się z przyjmowaniem sterydów obniżających odporność i zwiększających ryzyko otyłości.  Szwedzcy naukowcy wykazali, iż chorobie tej można zapobiec, włączając do swojej diety tłuste ryby morskie takie jak łososie, makrele, pstrągi i śledzie.  Stanowią one bogate źródło kwasów omega-3 o właściwościach przeciwzapalnych.

Tuńczyk uchroni twoje dziecko przed alergią!

Do niedawna postrzegano ryby jako źródło silnych alergenów, dlatego odradzano ich podawanie małym dzieciom.  Tymczasem badania naukowe z 2012 roku zaprzeczają wcześniejszym doniesieniom. Wykazały one, iż wprowadzenie ryb  do diety rocznego dziecka chroni naszą pociechę przed rozwojem alergii. Coraz częściej pojawiają się również opinie, iż jedną z przyczyn wzrostu zachorowań na alergię jest zmniejszenie spożycia ryb.

Tuńczyk uchroni twoje dziecko przed alergią!  Do niedawna postrzegano ryby jako źródło silnych alergenów, dlatego odradzano ich podawanie małym dzieciom.  Tymczasem badania naukowe z 2012 roku zaprzeczają wcześniejszym doniesieniom. Wykazały one, iż wprowadzenie ryb  do diety rocznego dziecka chroni naszą pociechę przed rozwojem alergii. Coraz częściej pojawiają się również opinie, iż jedną z przyczyn wzrostu zachorowań na alergię jest zmniejszenie spożycia ryb.

Dobroczynny wpływ ryb morskich na mózg

Przygotowujesz się do egzaminu i próbujesz przyswoić wiedzę? Pomogą ci w tym bioaktywne substancje  obecne w tłustych rybach morskich,  co ciekawe naukowcy wykazali, iż za zwiększenie ilości istoty szarej nie odpowiadają kwasy omega-3. Warto jednak pamiętać, iż niezwykle istotny jest sposób obróbki kulinarnej, jakiej poddajemy rybę.  Aby wywierała ona korzystny wpływ na mózg, procesy zapamiętywania i koncentrację należy ją ugotować lub upiec.   Z kolei kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko demencji.

Nie lubisz charakterystycznego smaku ryb? Naturalne przyprawy i zioła pomogą ci go zatuszować. W Internecie znajdziesz wiele ciekawych przepisów na dania z ryb.

Marlena