Reumatoidalne zapalenie stawów – tajemnicza choroba, której można zapobiec
Reumatoidalne zapalenie stawów zaliczane jest do chorób o podłożu autoimmunologicznym, jej przyczyny pozostają nieznane. Mimo iż medycyna prężnie się rozwija, przypadłość ta wciąż kryje w sobie wiele tajemnic. Leczenie reumatoidalnego zapalenie stawów wiąże się z przyjmowaniem sterydów obniżających odporność i zwiększających ryzyko otyłości. Szwedzcy naukowcy wykazali, iż chorobie tej można zapobiec, włączając do swojej diety tłuste ryby morskie takie jak łososie, makrele, pstrągi i śledzie. Stanowią one bogate źródło kwasów omega-3 o właściwościach przeciwzapalnych.
Tuńczyk uchroni twoje dziecko przed alergią!
Do niedawna postrzegano ryby jako źródło silnych alergenów, dlatego odradzano ich podawanie małym dzieciom. Tymczasem badania naukowe z 2012 roku zaprzeczają wcześniejszym doniesieniom. Wykazały one, iż wprowadzenie ryb do diety rocznego dziecka chroni naszą pociechę przed rozwojem alergii. Coraz częściej pojawiają się również opinie, iż jedną z przyczyn wzrostu zachorowań na alergię jest zmniejszenie spożycia ryb.
Dobroczynny wpływ ryb morskich na mózg
Przygotowujesz się do egzaminu i próbujesz przyswoić wiedzę? Pomogą ci w tym bioaktywne substancje obecne w tłustych rybach morskich, co ciekawe naukowcy wykazali, iż za zwiększenie ilości istoty szarej nie odpowiadają kwasy omega-3. Warto jednak pamiętać, iż niezwykle istotny jest sposób obróbki kulinarnej, jakiej poddajemy rybę. Aby wywierała ona korzystny wpływ na mózg, procesy zapamiętywania i koncentrację należy ją ugotować lub upiec. Z kolei kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko demencji.
Nie lubisz charakterystycznego smaku ryb? Naturalne przyprawy i zioła pomogą ci go zatuszować. W Internecie znajdziesz wiele ciekawych przepisów na dania z ryb.
Marlena