mycie-rak

Wirusowe zapalenie wątroby typu A nazywane jest chorobą brudnych rąk. Ta groźna choroba zakaźna wiąże się bowiem z warunkami sanitarno-higienicznymi.

WZW A czyli żółtaczka pokarmowa

Wirusowe zapalenie wątroby typu A to ostra choroba zakaźna, która prowadzi do ostrych stanów zapalnych i uszkodzeń miąższu wątroby. Statystyki podają dużą liczbę chorych na WZW typu A, śmiertelność jest na szczęście niska.

Sposoby zakażeń

Nie bez powodu żółtaczka pokarmowa jest nazywana chorobą brudnych rąk. Wystarczy wypić zainfekowaną wodę czy zjeść skażone produkty. Najwięcej przypadków zachorowań dotyczy właśnie takich zachowań. Zarażona woda może mieć także formę kostek lodu. Pijąc zimnego drinka możemy więc również zarazić się żółtaczką. To samo dotyczy umytych taką wodą owoców i warzyw. Istnieje także niewielkie ryzyko zakażenia poprzez bliski kontakt z osobą chorą.

Grupa ryzyka

Najbardziej narażonymi na żółtaczkę osobami są pracownicy oczyszczalni ścieków, służby zdrowia, przedszkoli, żłobków oraz wojska. Ryzyko zakażenia jest również większe w krajach basenu Morza Śródziemnego, Rosji i Europy Wschodniej. Na tych obszarach choroba ta jest wciąż bardzo często diagnozowana.

Objawy choroby brudnych rąk

Zakażenie może przejawiać się bezobjawowo. Zwykle wirus rozwija się w organizmie do około miesiąca. Przebieg choroby jest znacznie cięższy u osób starszych. Przed pełną chorobą mogą wystąpić jej zwiastuny, w postaci nudności i biegunek. Najbardziej charakterystycznym objawem wirusowego zapalenia wątroby jest zżółknięcie skóry i twardówek oczu. Wszystko przez zwiększoną ilość żółtego barwnika w organizmie. Do jej objawów należą również takie symptomy jak: gorączka, brak apetytu, bóle brzucha czy świąd skóry. Choroba ustępuje samoistnie w ciągu 6 miesięcy.

Szczepionka najskuteczniejszą ochroną

szczepionka

Szczepienie przeciwko WZW A jest zalecana dzieciom oraz młodzieży, które nie chorowały na ten wirus. Także osobom planującym wyjazd do krajów o wysokiej zachorowalności na żółtaczkę. Pracownicy zajmujący się odpadami oraz produkcją żywności muszą być zaszczepieni na tą chorobę. Kompletny cykl szczepień może chronić nas przez całe życie.

Odpowiednie zasady higieny oraz obróbka termiczna pokarmów i napojów zapobiegną zarażeniu chorobą brudnych rąk. Dbajmy więc nie tylko o wątrobę ale zdrowie całego organizmu.