Włosy uchodzą za atrybut kobiecości, toteż ich nadmierne wypadanie budzi niepokój pań. U źródeł problemu leżą różne czynniki. Poszukiwania przyczyny warto rozpocząć od weryfikacji diety. Jadłospis bogaty w warzywa sprzyja zapuszczaniu włosów

Z nadmiernym wypadaniem mamy do czynienia wówczas, gdy tracimy powyżej 150 włosów dziennie. Nasze kosmyki nie są długowieczne. W ich cyklu życiowym wyróżniamy kilka faz. Włosy w miarę upływu czasu starzeją się i wypadają. To zjawisko można porównać do zrzucania liści przez drzewa.

Zbilansowana dieta a stan włosów

Zbilansowana dieta jest w stanie ograniczyć nadmierne wypadanie włosów. Warto spożywać warzywa, ponieważ dostarczają organizmowi wiele cennych substancji. Niektóre z nich stymulują wzrost włosów.

Biotyna a nadmierne wypadanie

Biotyna, zwana też witaminą B7, zapewnia właściwe funkcjonowanie skóry i włosów. Niedobór tego składnika sprzyja wypadaniu i wysypkom. Biotyna występuje w wielu produktach, niestety, jej stężenie zazwyczaj jest niskie i nie pokrywa dziennego zapotrzebowania na witaminę B7. Ten cenny składnik odżywczy znajdziemy w kalafiorze, orzechach, soi i soczewicy.

Kwas foliowy a zdrowe włosy

Pod określeniem kwas foliowy kryją się dwie witaminy: B9 (folacyna) i B11 (kwas listny). Bakterie jelitowe, które zasiedlają organizm człowieka, syntetyzują ten cenny związek. Kwas foliowy reguluje funkcjonowanie komórek. Jednocześnie stymuluje wzrost włosów i paznokci. Ten składnik odżywczy znajdziemy w szpinaku, sałacie, kapuście, brokułach, kalarepie, fasoli, soczewicy i soi.