• bardzo nisko zmineralizowana – ma nie więcej niż 50 mg/l składników mineralnych. Jest to za mało, aby ją zakwalifikować do wód mających znaczenie fizjologiczne. Jednak ze względu na swoją pierwotną czystość zaleca się ją są do przyrządzania posiłków.

Najlepsze do picia są więc wody wysoko oraz średnio zmineralizowane – w tych wodach znajdują się odpowiednie składniki mineralne, które z kolei mają znaczenie fizjologiczne i zdrowotne.

Wartościowe składniki mineralne

W wodzie mineralnej można znaleźć różne składniki, a najbardziej wartościowe z nich to:

  • magnez,
  • sód,
  • wapń,
  • siarczany,
  • chlorki,
  • wodorowęglany,
  • żelazo, jod i fluor (w niektórych wodach).

Podczas wybierania wody do picia należy zwrócić uwagę na jej skład chemiczny i wybrać tą, w której zawarte są składniki mineralne, potrzebne w naszej diecie.

Sabina Sosnowska