Soczewica – recepta na mocne kości

Soczewica stanowi bogate źródło lizyny. Ten cenny aminokwas odpowiada za budowę kości i mięśni. Lekarze polecają soczewicę dzieciom i osobom aktywnym fizycznie.

Profilaktyka antynowotworowa

Soczewica zawiera taniny, czyli związki organiczne, które charakteryzują się wysoką aktywnością antyoksydacyjną. Te substancje zwalczają wolne rodniki, które odpowiadają za procesy starzenia. Przeprowadzone badania wykazały, iż taniny wykazują właściwości antynowotworowe i spowalniają rozwój komórek rakowych.

Potrawy z soczewicy

Soczewicę można przyrządzić na różne sposoby. Osoby, które żyją w biegu, mogą ugotować soczewicę i polać ją sosem pomidorowym. Z kolei kiełki soczewicy, które charakteryzują się lekko pikantnym smakiem, przypadną do gustu miłośnikom sałatek. Ta roślina strączkowa bywa wykorzystywana jako farsz do pierogów, naleśników, pasztecików, zapiekanek czy mięsnych rolad. Gołąbki z soczewicą cieszą się dużą popularnością wśród wegetarian.

W związku z tym, iż soczewica zawiera cenne składniki odżywcze, warto włączyć ją do swojej diety. Ta niedoceniana roślina strączkowa zmniejsza ryzyko anemii i nowotworu. Jednocześnie pozwala zachować zgrabną sylwetkę.