przekąski na karnawał

W karnawale, oprócz muzyki, barwnych strojów i dużej dawki dobrego humoru, niezwykle ważne jest jedzenie. Odpowiednie przystawki zapewnią nam udane przyjęcie, także w domu. Dziś prezentujemy pomysły na słone przekąski na karnawał. Sprawdźcie i koniecznie wykorzystajcie na imprezie!

Szalony karnawał

Karnawał jest doskonałą okazją do szalonej zabawy. Organizowane są bale tematyczne, przebierane i liczne potańcówki. Celem jest dobra zabawa i taniec. Każdy z nas może wybrać się na niezapomnianą imprezę lub zorganizować swój prywatny karnawał, w domowym zaciszu. Wśród bliskich i przyjaciół spędzimy miło czas. Kluczem do sukcesu imprezy będzie nie tylko muzyka czy dekoracje, ale przede wszystkim jedzenie. Nikt z gości nie odmówi sobie pysznych przekąsek, które samodzielnie przygotujemy. Nasze propozycje sprawdzą się nie tylko podczas karnawału, ale także innych okazji, jak urodziny, imieniny czy babski wieczór.

Rollsy z tortilli

Składniki:

  • opakowanie placków tortilla
  • szynka konserwowa
  • ogórki konserowowe
  • serek śmietankowy kremowy
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • ketchup
  • majonez
  • folia aluminiowa

Przygotowanie:

Nasze rollsy przygotowujemy w dwóch odsłonach. Do pierwszej, robimy sos z połączenia majonezu i ketchupu. Cienką warstwę nakładamy na placki. Na podkładzie z sosu układamy plasterki szynki i pokrojone w cienkie słupki ogórki. Następnie zawijamy tortillę, tak samo jak roladę. Owijamy ją ściśle folią aluminiową i chłodzimy w lodówce. Drugi farsz przygotowujemy mieszając serek z rozdrobnionym tuńczykiem. Smarujemy nim placki i zwijamy, tak samo jak w przypadku pierwszych rollsów. Je również owinięte w folię, chowamy do lodówki. Przed podaniem kroimy nasze roladki na rollsy i układamy na talerzu. Do nadzienia rollsów możemy użyć także innych składników, jak koperek, łosoś, papryka czy dowolne warzywa.

Zawijane pizze ze szpinakiem i serem

Składniki:

  • 3 filiżanki mąki pszennej
  • 1 filiżanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • odrobina cukru
  • 10 g drożdży
  • szpinak mrożony lub świeży
  • ser żółty
  • mozarella
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • jogurt naturalny
  • sos pomidorowy

Przygotowanie:

Wyrabiamy ciasto, z wcześniej przygotowanego zaczynu z drożdży, cukru i odrobiny wody, mąki, soli i pozostałej wody W razie potrzeby możemy dodać nieco wody czy mąki. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia, by podwoiło swoją objętość. W tym czasie podsmażamy szpinak na patelni, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem do smaku. Ścieramy ser żółty, a mozarellę kroimy na plastry. Wałkujemy ciasto i wycinamy paski szerokości ok. 5 cm. Na każdym pasku rozsmarowujemy sos pomidorowy, nakładamy ser żółty, szpinak oraz plaster mozarelli. Następnie zwijamy paski w rulony. Układamy zawijańce na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem, ale nie jest to konieczne. Całość pieczemy, w nagrzanym piekarniku, aż ciasto uzyska złoty kolor. Zawijańce podajemy z sosem pomidorowym lub czosnkowym, przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego, czosnku oraz przypraw.

Tostowe grzanki z pieczarkami i curry

Składniki:

  • chleb tostowy
  • pieczarki
  • ser żółty
  • cebula
  • zioła włoskie
  • curry
  • sól, pieprz
  • olej
  • ketchup
  • sos czosnkowy

Przygotowanie:

karnawałPieczarki myjemy, ścieramy na tarce lub kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy do niej pieczarki i całość dusimy, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy pieczarki do smaku solą i pieprzem. Na kromki chleba tostowego nakładamy pieczarki i ścieramy ser żółty. Nasze tosty posypujemy curry i mieszanką ziół. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez ok. 10-15 minut. Podajemy z ketchupem i sosem czosnkowym.

Katarzyna Antos