Makarony dzielimy ze względu na fantazyjne kształty:

  • tagiatelle: wstążki – można je podać np. z sosem pesto, sosem grzybowym lub paprykowym;
  • penne: rurki – do wyboru są rurki o kształcie rowkowanym lub gładkim, podawane często z owocami morza lub pesto czy jako dodatek do sałatek;
  • cannelloni: rodzaj makaronu rurki, jednak o średnicy 3 cm, bardzo nadaje się do nadziewania np. mięsem, często zapiekane z dowolnym sosem;
  • lasagne: prostokątne, cienkie płaty, przygotowanie polega na ugotowaniu makaronu (nie jest to konieczność), przełożeniu mięsem, serem i innymi dodatkami, na koniec danie się zapieka w piekarniku;
  • spaghetti: długie i proste nitki, które gotuje się bez łamania, np. Spaghetti Carbonara i Spaghetti Bolognese;

  • fusilli: świderki, poskręcany makaron, wykorzystywany do różnych dań, np. makaron z serem, z oliwkami;
  • conchiglie: makaron w kształcie większych muszli, można go nadziewać mięsem i innymi farszami wedle uznania;
  • farfalle: makaron kokardki, używany do sosów, zup, sałatek, bardzo prezentacyjny;
  • tortellini, ravioli: nadziewane pierożki z ciasta makaronowego;
  • orecchiette: uszka;
  • bucatini: grube spaghetti z dziurką w środku;
  • linguine: języczki.