Herbata Rooibos

To kolejny napój, który jest nazywany herbatą tylko z przyzwyczajenia. Rooibos przyrządza się z liści drzewa rooibos, czyli czerwonokrzewu rosnącego w Południowej Afryce. Herbata ta została odkryta stosunkowo niedawno – na początku XX wieku.

Rooibos ma słodki smak, bez dodatku goryczki charakterystycznej dla czarnej czy zielonej herbaty. Ze względu na zawartość wielu dobroczynnych składników jest polecany dzieciom, młodzieży i kobietom w ciąży.

Właściwości herbaty rooibos:

  • poprawia przemianę materii
  • rozluźnia, odpręża, pomaga w zasypianiu
  • reguluje ciśnienie krwi
  • pomaga przy kolkach u małych dzieci (działanie rozkurczające)
  • pomaga w problemach żołądkowych i jelitowych
  • wzmacnia system odpornościowy
  • opóźnia procesy starzenia
  • zawiera antyoksydanty, flawonoidy, wiele minerałów i mikroelementów, dużo witaminy C
  • nie zawiera kofeiny

Wśród herbat możemy znaleźć również mieszanki owocowe i ziołowe, których smak i zastosowanie jest zależne od konkretnego składu. Nie zawsze są to prawdziwe herbaty, ponieważ nie wszystkie zawierają domieszkę liści krzewu herbacianego.

M. Witczak