Herbata jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Znamy setki gatunków herbat, ale ze względu na właściwości można podzielić je tylko na kilka rodzajów. Jakie herbaty są u nas najpopularniejsze?

Herbata czarna

To najbardziej popularna herbata w Polsce i na świecie. Hodowana jest na plantacjach w Chinach, Indiach i w Afryce. Ma głęboki, ciemnoczerwony kolor, wyraźny aromat i smak. Czarna herbata jest wytwarzana z liści zielonej herbaty w wyniku procesów: więdnięcia, zwijania, skręcania, fermentacji, suszenia i sortowania.

Kluczem do uzyskania czarnej herbaty jest pełna fermentacja dojrzałych liści. Najbardziej znane i najlepsze czarne herbaty to: Assam, Cejlon i Darjeeling. Herbata najgorszego rodzaju to pokruszony pył herbaciany, z którego wytwarza się ekspresówki. Do czarnych herbat często dodawane są kawałki owoców, czekolady, karmelu i innych dodatków, w celu polepszenia smaku.

Właściwości czarnej herbaty:

  • usprawnia trawienie
  • hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym
  • dzięki zawartości teiny skutecznie pobudza
  • obniża ciśnienie krwi i pobudza krążenie
  • chroni zęby przed próchnicą
  • wzmacnia naczynia krwionośne
  • zawiera flawonoidy, garbniki, fluor, karoten i witaminy: P, K, B1, B2, PP i C.