przepisy-na-dania-z-dyni

Dynia charakteryzuje się nie tylko pięknym, pomarańczowym kolorem ale także smakiem. Prezentujemy najciekawsze przepisy na dania z dyni.

Dynia to źródło pełnowartościowych tłuszczów roślinnych i witaminy D. Warzywo jest często traktowane jako ozdobę, ale może stanowić także składnik wielu pysznych potraw, które z łatwością przygotujemy w domu.

Przepisy na dania z dyni

Nie tylko znane nam pestki dyni są jadalne. Miąższ rośliny nadaje się do przygotowania wielu dań takich jak zupy, placki czy sałatki. Dzięki naszym przepisom, każdy będzie mógł przyrządzić znakomite potrawy z dyni, które zaskoczą smakiem nasze podniebienia.

Zapiekanka dyniowo – ryżowa

Składniki:
2 szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g ryżu
350 g mięsa mielonego
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 puszka pomidorów lub 600 g świeżych pomidorów
odrobina świeżej lub suszonej papryczki chili
2 łyżki oleju roślinnego
3 szklanki bulionu
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/3 łyżeczki cynamonu, ostrej i słodkiej papryki
sól, pieprz
natka pietruszki lub kolendra
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W garnku szklimy na oleju pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy razem. Doprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Następnie, do garnka wrzucamy ryż oraz soczewicę, smażąc wszystko około 2 minut. Wlewamy gorący bulion i gotujemy. Dodajemy dynię i pokrojone wcześniej pomidory wraz z papryką chili. Mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez około 20 minut. Gotową zapiekankę posypujemy posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Zapiekanka to szybki pomysł na rodzinny obiad lub kolację. Możemy przygotować ją również w wersji wegetariańskiej, bez mięsa.

Dyniowa zupa krem

Składniki:
1 kg dyni
500 g ziemniaków
2 cebule
2 marchewki
odrobina imbiru
sól, pieprz
Przygotowanie:
Dynie obieramy i kroimy w kostkę. To samo czynimy z ziemniakami i cebulą. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Do garnka wkładamy wszystkie warzywa i zalewamy je 3 litrami wody. Doprawiamy solą i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą imbiru. Całość blendujemy.
Kremowa zupa z dyni zasmakuje wszystkim fanom zup. Jej intensywny, pomarańczowy kolor będzie pięknie prezentował się na talerzach.