zupę szczawiową

Zupa szczawiowa to dla wielu osób przykre wspomnienie z dzieciństwa. Jednak szczaw jest bardzo zdrowy i może doskonale smakować, w połączeniu z odpowiednimi składnikami. Postaramy się udowodnić, że takie danie jest idealną i pyszną propozycją na letnie dni, prezentując najlepsze przepisy na zupę szczawiową.

Czas na zupę szczawiową

Szczaw ma charakterystyczny kwaśny smak. Roślinę znajdziemy na działkach i w przydomowych ogródkach. Możemy jeść szczaw na surowo, jako dodatek do sałatek, ale najbardziej popularnym jego wykorzystaniem jest zupa szczawiowa. Podawana tradycyjnie z jajkiem ugotowanym na twardo czy w nieco bardziej nowoczesnej wersji, smakuje wyśmienicie. Dodatkowo jest bardzo zdrowa i idealna na letni obiad. Sprawdzone przepisy na zupę szczawiową umożliwią jej szybkie przygotowanie. Jak ugotować pożywną  zupę szczawiową?

Zupa szczawiowa z jajkiem

Składniki:

  • 300 g szczawiu
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 250 ml śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • woda
  • sól, pieprz
  • jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i gotujemy chwilę w bulionie. Następnie dodajemy pokrojony szczaw. Warzywa gotujemy razem do miękkości. Zaprawiamy zupę śmietaną oraz mąką rozrobioną z odrobiną wody. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Zupę szczawiową podajemy z pokrojonym w ćwiartki jajkiem, ugotowanym na twardo.

Krem szczawiowo – szparagowy

Składniki:

  • pęczek szczawiu
  • mięso z kurczaka (dowolne kawałki na rosół)
  • 2 marchewki
  • 3 szparagi
  • 3 małe ziemniaki
  • lubczyk
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • 2 łyżki masła
  • ocet lub sok z cytryny

Przygotowanie:

Szczaw i szparagi myjemy. Do garnka wkładamy mięso, pokrojoną marchew i ziemniaki. Zalewamy warzywa 2 l wody i gotujemy 30 minut. Następnie dodajemy do zupy jedną, dużą część szczawiu. Pozostałą część szczawiu razem z pokrojonymi szparagami dusimy na maśle. Dodajemy składniki z patelni do garnka i gotujemy wszystko razem przez 10 minut. Zupę możemy doprawić odrobiną octu lub soku z cytryny oraz pozostałymi przyprawami. Odcedzamy z zupy mięso. Całość blendujemy, do uzyskania kremowej konsystencji. Zupę podajemy z grzankami, jajkiem ugotowanym na twardo lub jako samodzielne danie.

Zupa szczawiowa

Składniki:

  • 1 kg szczawiu
  • 1 l bulionu mięsnego
  • 100 ml śmietany
  • 4 żółtka
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 50 g masła
  • sól, pieprz
  • cukier

Przygotowanie:

zupaSzczaw myjemy i podsmażamy na patelni. Następnie przekładamy go do garnka z gotującym się bulionem. W osobnym naczyniu rozrabiamy żółtka ze śmietaną. Gotowa zaprawę wlewamy do zupy, uważając, by śmietana się nie zważyła. Zupę szczawiową doprowadzamy do wrzenia, doprawiając do smaku solą, pieprzem i cukrem. Danie podajemy razem z ugotowanym na twardo jajkiem, młodymi ziemniakami lub grzankami.

Katarzyna Antos