Długi karnawał sprzyja spotkaniom w gronie znajomych. Każda pani domu pragnie zaprezentować się z jak najlepszej strony, toteż serwowanie kupnych ciastek nie wchodzi w rachubę. W takich sytuacjach sprawdzają się proste przepisy.

Pączki domowe

Składniki:

  • 60 dkg mąki,
  • 15 dkg cukru,
  • 15 dkg masła,
  • 6 jaj,
  • 0,25 l mleka,
  • 5 dkg drożdży,
  • 1 olejek rumowy,
  • 20 dkg powideł śliwkowych,
  • 10 dkg cukru pudru,
  • 50 dkg smalcu do smażenia.

Przygotowanie:
Przed wyrabianiem ciasta należy przygotować rozczyn z 1/3 ilości mąki, drożdży i mleka. Gdy ten podrośnie, dodajemy jaja, cukier, olejek rumowy, resztę mąki i stopione masło. Następnie wyrabiamy ciasto i czekamy, aż podrośnie. Później wałkujemy je na grubość 3 cm na stolnicy wysypanej mąką. Za pomocą szklanki wycinamy krążki, nakładamy śliwkowe powidła (pół łyżeczki do herbaty), zwijamy brzegi, formujemy kulki i układamy na serwetce wysypanej mąką. Gdy pączki podrosną, smażymy je w gorącym smalcu. Następnie wyjmujemy smakołyki i czekamy, aż wystygną. Na koniec dekorujemy pączki, posypując je cukrem pudrem.