Pokrzywa zwyczajna to bogactwo witamin, minerałów i składników leczniczych. Jakie zawiera składniki i na co pomaga? Jak można wykorzystać pokrzywę w kuchni?

Co znajdziemy w pokrzywie?

Pokrzywa to królowa wszystkich ziół. Najcenniejsze są jej liście i korzenie. Zawierają witaminy A, C, B2 i B5, E, K oraz składniki mineralne: żelazo, wapń, krzem, magnez, mangan, fosfor, jod, sód. Są bogate w karoten, flawonoidy, kwasy organiczne, serotoninę, histaminę, lecytynę, garbniki i fitosterole.

Na co stosować pokrzywę?

Ze względu na swoje właściwości, pokrzywa może być wykorzystywana w leczeniu wielu schorzeń. Jej dobroczynne działanie wpływa na:

  • Poprawę krążenia krwi, zwiększenie poziomu hemoglobiny i czerwonych krwinek, zaburzenia krzepliwości krwi (hamowanie krwotoków)
  • Obniżenie poziomu cukru we krwi
  • Odbudowę czynności komórek wątrobowych, schorzenia wątroby, woreczka żółciowego i śledziony
  • Stany zapalne przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i jelit
  • Choroby nerek, kamicę nerkową, zapalenie dróg moczowych
  • Artretyzm i reumatyzm, rwę kulszowa, zapalenie nerwów
  • Stany przemęczenia, wiosennego i jesiennego przesilenia, anemię, niedokrwistość, ogólne wyczerpanie organizmu
  • Alergie, przeziębienia
  • Choroby skórne