świąteczne wypieki

Świąteczne wypieki to słodki element Bożego Narodzenia. Bez ich obecności na stole, Święta nie miałyby tak fantastycznego smaku.

Tradycyjne wypieki

Według tradycji Świąt Bożego Narodzenia, na polskich stołach nie może zabraknąć wyjątkowych ciast i ciasteczek, które nigdy nie smakują tak dobrze jak w ten wyjątkowy czas. Makowiec i sernik to podstawowe wypieki, które przygotowujemy na świąteczny stół. Oprócz nich pieczemy często ciasteczka, które dodatkowo wieszamy na choinkę. Nasze przepisy pozwolą na przygotowanie wspaniałych ciast, które dopełnią rodzinne chwile.

Sernik świąteczny

Składniki:
1 kg sera twarogowego (w wiaderku)
6 jajek
1,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 kostka margaryny
1 budyń waniliowy
1 łyżka mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie herbatników

Przygotowanie:sernik
Ser z wiaderka przekładamy do miski. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Oddzielamy białka od żółtek i miksujemy białka na pianę. Żółtka oraz pozostałe składniki dodajemy do sera. Mieszamy wszystko a następnie delikatnie dodajemy pianę z białek. Blachę wykładamy papierem do pieczenia oraz herbatnikami. Wylewamy na nie masę serową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni, przez 60 minut. Gotowy i wystudzony sernik możemy posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.