• zagęszczone – świeże, bardzo skoncentrowane mleko, z którego wyparowano wodę w około 60%, może być w wersji pełnej bądź w wersji odtłuszczonej,
  • skondensowane – mleko w postaci słodkiego i gęstego syropu, przeznaczone do deserów,
  • w proszku – powstaje w wyniku procesu usuwania wody z mleka aż do uzyskania suchego proszku, może być w wersji pełnej bądź w wersji odtłuszczonej,
  • smakowe, filtrowane – poddane dodatkowej filtracji, dzięki której ma zwiększoną trwałość,
  • zakwaszane, maślanka, kefir – to produkty mleczne poddane filtracji bakteriami kwasu mlekowego, mają smak podobny do smaku naturalnego jogurtu,
  • napoje mleczne wzbogacane – mleko z różnymi dodatkami (wapnia, oleju lnianego, probiotyków), które ma spełnić określone wymagania żywieniowe.

W Polsce popularne również jest mleko kozie – o smaku lekko słodkim bądź lekko słonym. Zawiera dużo wapnia (więcej niż mleko krowie), tryptofan (aminokwas potrzebny do budowy białek), laktozę (dzięki temu może działać alergennie), tłuszcze nasycone oraz witaminy A i C. Bardzo rzadko można spotkać mleko owcze – jest ono używane do wyrobu tradycyjnych górskich serów, oscypków.