mity

Nowy rok to czas wielu postanowień. Wśród nich pojawiają się także te, które dotyczą odchudzania, zmiany stylu życia i diety. Moda na zdrowe odżywianie pociąga za sobą tłumy, ale nie wszystkie, znane nam stwierdzenia są prawdziwe. Obalamy zatem mity na temat zdrowego odżywiania.

Z historii odżywiania

Dawno, dawno temu, gdy nie było lodówek, piekarników czy kuchenek mikrofalowych, a o supermarketach nikt nie śnił, polowano na jedzenie. Szukano pożywienia w lasach i na łąkach. Jedzono głównie mięso i rośliny. Wszystko przyrządzano samodzielnie, nad paleniskiem. Z biegiem czasu zaczęto uprawiać rolę, więc dieta człowieka wzbogaciła się o zboża i inne rośliny. Dziś nie brakuje nam żywności i nie musimy biegać z włócznią za dzikiem czy inną zwierzyną. Wystarczy wybrać się do sklepu, aby zapełnić koszyk gotowym jedzeniem. Odżywiamy się inaczej niż nasi praprzodkowie, ale inaczej nie oznacza lepiej. Mimo ogromnej ilości produktów, znacznie częściej wybieramy te, które są już przetworzone i praktycznie przygotowane do spożycia. Niestety, takie jedzenie, mimo że określane bywa jako zdrowe, nie ma z nim nic wspólnego. Pułapki zdrowego odżywiania czekają na każdym kroku. Wiedza na ich temat pozwoli na bardziej rozsądne zakupy i właściwą dla nas dietę.

Szklanka mleka na mocne i zdrowe kości

Zapewne wiele z nas pamięta słynną kampanię reklamową na temat pica mleka. Codzienna porcja tego płynu ma zapewnić zdrowe i mocne kości. Mleko jest zdrowe, ale tylko takie, które pochodzi rzeczywiście od krowy i nie jest przetwarzane. Produkty dostępne w sklepach są homogenizowane. Dzięki temu mogą stać na półce nawet kilka miesięcy. Takie mleko tylko przypomina znany, biały płyn.

Jogurty w codziennej diecie

Marketingowcy skutecznie przekonują konsumentów do sięgania po jogurty, najlepiej te owocowe, które chętnie zjedzą dzieci. Jogurt jogurtowi nierówny. Wystarczy przejrzeć etykiety i zobaczyć w składzie cukier, fruktozę, konserwanty i sztuczne barwniki. Najzdrowszy będzie jogurt naturalny, bez dodatku cukru. Sami możemy dodać do niego świeże owoce, bakalie czy pełnoziarniste zboża. Jogurt zawierający żywe kultury bakterii będzie zdrowym posiłkiem. Najlepiej spożywać go w letnich miesiącach.

Soki zastąpią owoce i warzywa

Sok z kartonu nigdy nie zastąpi porcji świeżych owoców i warzyw, które są podstawą zdrowej diety. Takie napoje zawierają mnóstwo konserwantów i duże ilości cukru. Owoców znajdziemy w nich niewiele. Zdecydowanie lepiej przygotowywać soki samemu, z ulubionych owoców i składników. Latem takie napoje sprawdzają się znakomicie, zaś zimą możemy przygotować aromatyczny domowy kompot.

Pij dużo wody mineralnej

Eksperci zalecają picie przynajmniej dwóch litrów wody dziennie, najlepiej mineralnej. Z tego powodu cieszą się producenci, ponieważ kupujemy ogromne ilości wody butelkowanej. Zapominamy jednak, że w naszych kranach też płynie woda i często znacznie zdrowsza niż ta ukryta w plastikowych butlach. Woda mineralna w dużych ilościach niekorzystnie wpływa na nasze nerki. Lepsza jest źródlana. Ale skoro w kranie mamy wody pod dostatkiem, to po co wydawać pieniądze na sklepową wodę? Dietetycy zalecają picie ciepłej wody przegotowanej, która korzystnie oddziałuje na nasz organizm.

Ciemne pieczywo jest zdrowsze

pieczywo

To dość popularny mit, który białe pieczywo zamienił w ogromny grzech żywieniowy. Niestety nie każdy ciemny chleb jest taki zdrowy jak nam się wydaje. Producenci sprytnie zamydlają oczy klientom, barwiąc pszenne pieczywo karmelem czy też kakao. I tak pieczywo wygląda na zdrowe, ale takowe nie jest. Wypieki dostępne na rynku najczęściej są przygotowywane na drożdżach, ale to tradycyjne pieczywo na zakwasie jest dla nas najzdrowsze. Dziś trudno znaleźć w piekarni prawdziwy, swojski chleb, ale zawsze możemy upiec go sami. Przynajmniej będziemy zdrowsi i nie damy się zwieść producentom.

Katarzyna Antos