Miody spadziowe

Miody spadziowe są zbierane przez pszczoły z wydzielin owadów pasożytujących na drzewach, zmieszanych z wyciekającym z drzew sokiem komórkowym. Zawierają substancje pomagające w różnych schorzeniach dróg oddechowych, ale jednocześnie należą do najdroższych miodów w Polsce, bowiem w niektórych rejonach spadź występuje tylko raz na kilka lat.

Dzielimy je na na:

  • miód ze spadzi drzew iglastych – lekko słodki, szarozielony, o delikatnym smaku i działaniu antyseptycznym, przeciwzapalnym i wykrztuśnym,
  • miód ze spadzi drzew liściastych – cierpki w smaku, o barwie zielonej w różnych odcieniach, ma właściwości dezynfekujące, przeciwzapalne i moczopędne.

Miody mieszane

Mieszany miód może być spadziowo-nektarowy bądź naktarowo-spadziowy (w zależności od tego, jakie są proporcje). Mieszanina sprawia, że zwiększają się właściwości antychorobowe konkretnego gatunku miodu.

Zalety miodu

W miodzie – wbrew pozorom – nie ma wielu witamin czy mikroelementów. Główną jego zaletą jest to, że ma bardzo silne działanie bakteriobójcze, odtruwające i regenerujące.