http://dojrzalakobieta.pl/banner/redirect/16.html?1397709974

Miód i jego rodzaje

26.04.2013

Komentarzy: 4

Miód i jego rodzaje

Miód to naturalna, słodka substancja, która jest wytwarzana przez pszczoły z nektaru roślin bądź z wydzielin owadów wysysających soki z żywych części roślin zbieranych przez pszczoły. Można kupić różne rodzaje miodu - od rzepakowego aż po malinowy.

Miody występują także w różnych postaciach – są płynne, lepkie bądź skrystalizowane.

Miody nektarowe

Miody nektarowe, czyli kwiatowe, pochodzą z nektaru różnych roślin. W Polsce najpopularniejszymi roślinami miododajnymi są rzepak, gryka, koniczyny oraz lipy. Miody kwiatowe odbierane są z ula tuż po tym, kiedy dana roślina miododajna już przekwita.

Wśród miodów nektarowych można wymienić chociażby takie jak:

  • akacjowy (mdły, ale bardzo lubiany przez dzieci),
  • bławatkowy (o ostrym smaku i o zapachu bławatka),
  • cząbrowy (o ostrym, pieprzowo-ziołowym smaku, bardzo wartościowy ze względu na walory lecznicze – posiada właściwości antybiotyczne i antyseptyczne),
  • gryczany (o lekko piekącym, ostrym smaku, polecany jako miód pitny),
  • koniczynowy (bardzo słodki, choć trochę mdły, o ciekawym, kwaskowatym posmaku),
  • lipowy (ostry w smaku, ale o wyraźnym zapachu lipy),

  • malinowy (łagodny, o zapachu malin),
  • manka (miód nowozelandzki, uzyskiwany z kwiatów rośliny manka, cenny ze względy na właściwości lecznicze),
  • mniszkowy (o wyrazistym smaku, najsłodszy z polskich miodów),
  • rzepakowy (bardzo słodki, duża ilość glukozy i aminokwasów),
  • wielokwiatowy (łagodny, o woskowym zapachu o barwie i smaku zależnymi od oblatywanego kwiatu),
  • wrzosowy (lekko gorzkawy, o zapachu kwiatów wrzosu).

Sabina Sosnowska

Ocena:
Ocena użytkowników: 5.00/5 Głosów: 3
Twoja ocena:
Przeczytaj też:
Komentarze:
  • drobina avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Słodziudki artykuł Zatęskniłam za wspaniałym miodem sprzed lat, z pasieki mojego taty. Bywały czasy, że tata miał kilkanaście uli. Bardzo dbał o swoje pszczółki, a one odwdzięczały się cudownym miodem. Najbardziej smakował mi miód jedzony prosto z plastra
  • pati25 avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Ale słodko się zrobiło.Uwielbiam miód.Pamiętam smak i zapach miodu,który został świeżo wybrany.Dziadek miał ule i zawsze pomagaliśmy przy wybieraniu miodu.Lubiłam ssać wędzę po odsklepieniu ramek
  • Margotka avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    przepyszny, słodki temat uwielbiam miód i często z nim eksperymentuję w kuchni. Bardzo lubię pierś kurczaka w glazurce miodowo-paprykowej, mniam!
  • karaffka avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    ja słodzę praktycznie tylko miodem. zawsze w domu mamy słoiczek. nie wiedziełam, że jest aż tyle rodzajów, muszę spróbować ich wszystkich.
Dodaj komentarz
Przed dodaniem komentarza prosimy o lub rejestrację