koktajle warzywne

Latem mamy pod dostatkiem świeżych warzyw sezonowych. Warto wykorzystać je do przygotowanie pysznych i zdrowych napojów. Koktajle warzywne na lato, zachwycą nas swoim smakiem i kolorem. Jak je przygotować?

Koktajle warzywne

Kto powiedział, że z warzyw nie można przygotować pysznych koktajli, które dodadzą nam energii i ugaszą pragnienie. Koktajle warzywne zastąpią nam podwieczorek, kolacje czy drugie śniadanie. Będą zdrową i pożywna przekąską w letnie dni. Najlepiej wykorzystać sezonowe warzywa, które są dostępne latem. Koktajle przygotowane z takich darów natury, bez wątpienia będą smaczne i bogate w witaminy oraz sole mineralne.

Marchewkowy koktajl z cukinią i pietruszką

Składniki:

– 3 marchewki

– kawałek selera

– kawałek cukinii

– natka pietruszki

– sok z grejpfruta

Przygotowanie:

Marchew i selera myjemy, obieramy, kroimy na kawałki i blendujemy. Dodajemy do koktajlu obrana i pozbawiona nasion cukinie oraz posiekaną natkę pietruszki. Na koniec wlewamy sok i całość dokładnie blendujemy.  Koktajl podajemy w wysokich szklankach. Możemy ozdobić jego wierzch, listkami zielonej pietruszki.

Zielony koktajl z orzechami

Składniki:

– 1 zielony ogórek

– 4 łyżki orzechów

– 3 garście rukoli

– jogurt naturalny

koktajl– świeży sok z limonki

– 4 łyżki otrębów

– 2 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Ogórka myjemy, obieramy i miksujemy z rukolą i orzechami. Dodajemy pozostałe składniki oprócz jogurtu naturalnego i blendujemy. Zielony koktajl przelewamy do szklanek, wlewając naprzemiennie warstwę koktajlu i jogurtu.

Buraczana bomba witaminowa

Składniki:

– ½ buraka

– 1 marchewka

– ¼ selera

– 4 pomidorki koktajlowe

– 2 szklanki soku pomarańczowego

Przygotowanie:

Pomidorki parzymy i obieramy ze skórki. Marchew, seler i buraka również obieramy i kroimy. Wszystkie składniki blendujemy, przelewamy do szklanek i podajemy zaraz po przygotowaniu.

Czerwony koktajl

Składniki:

– 1 papryka czerwona

– ½ kg pomidorów

– 1 mały seler korzeń

– koperek

– nać selera

– 0,5 l przegotowanej wody

– sól, pieprz

Przygotowanie:

Warzywa myjemy, obieramy ze skórki i kroimy. Wyciskamy z nich sok w sokowirówce. Wodę doprawiamy solą i pieprzem, wystudzona rozcieńczamy nasz sok. Koktajl podajemy mocno schłodzony, z posiekana natka selera i koperkiem.

Szpinakowy koktajl z ogórkiem

Składniki:

koktajl– 1 ogórek zielony

– garść świeżego szpinaku

– seler naciowy

– sok z 1 cytryny

– cukier/sól

Przygotowanie:

oraz ogórka myjemy i blendujemy na gładka masę. Dodajemy sok z cytryny, selera, przyprawy i ponownie blendujemy. Podajemy schłodzony.

Katarzyna Antos