W osobnym naczyniu ubijamy mleko, aż do momentu uzyskania dość dobrej konsystencji. Spienione mleko dolewamy do mleka gorącego, zostawiając miejsce na kawę. Na koniec do szklanki dodajemy zaparzone w ekspresie przelewowym, kafetierce lub filterku ręcznym espresso. Ważne, by lać je powoli i po brzegu szklanki.

W efekcie powstanie profesjonalna, trzypoziomowa latte, która na samym dole ma mleko, w środku espresso, a na górzę pianę. Tak przygotowany napój można jeszcze posypać startą czekoladą lub przyprawami: cynamonem, wiórkami kokosowymi. Prawdziwi smakosze kofeinowych napojów mogą też dolać syrop.

Dobierz kawowe akcesoria

Nie przez przypadek mówi się, że styl picia kawy to styl życia. Po pierwsze można ją pić z filiżanki lub z wysokiej szklanki, co jest kwestią upodobań i gustu. Przyjemność z picia smakowitej latte będzie tym większa, im bardziej zadbasz o szczegóły.

Wybór dobrego ekspresu przełoży się na smak kawy. Warto przed zakupem zrobić rozeznanie rynku i ocenić, na których funkcjach zależy Ci szczególnie. Jeśli przykładowo będziesz właścicielką ekspresu ciśnieniowego, z funkcją spieniania mleka, możesz być pewna, że spieni się o wiele lepiej niż po ubiciu ręcznie – trzepaczką.