Kawa latte to znakomity miks łagodnego mleka i kawy. Ten kofeinowy smakołyk to idealna propozycja na popołudnie, a nawet wieczór. Dowiedz się, jak pić kawę latte i jak prawidłowo ją przyrządzić tak, by tworzyły ją trzy fantazyjne warstwy.

Smakowity napój mleczny, czyli latte

Picie kawy niesie ze sobą wiele plusów. W łagodny sposób działa przeczyszczająco, moczopędnie, pomaga nam się obudzić dając przysłowiowego kopa, ale też znakomicie smakuje. Stąd w dobrych kawiarniach można dostać przeróżne rodzaje kawy, z dodatkiem przypraw i syropów. Jednym z najpopularniejszych typów kawy jest kawa latte, czyli kawa z dodatkiem mleka.

W kawiarni można zamówić latte z mlekiem chudym bądź pełnym, a nawet z mlekiem sojowym. Niektórzy ten typ kawy piją przez rurkę, jednak najczęściej podaje się jedynie długą łyżkę.

Zrób to sama!

Nie trzeba być wykwalifikowanym baristą żeby przyrządzić pyszną i elegancką kawę latte. Oczywiście początki nie muszą być idealne, ale przecież trening czyni mistrza.

Do wysokiej, z grubego szkła szklanki wlewamy gorące mleko. Kolejna czynność to spienienie mleka (min. 2 % tłuszczu). Można do tego użyć trzepaczki.