Jajka – najważniejsze na stole

Jajka – najważniejsze na stole

Pisanki, czyli kolorowe jajka oraz wszelkiego rodzaju potrawy z jajek, królują wśród wielkanocnych potraw. Są głęboko związane z symboliką świąt i oznaczają triumf życia nad śmiercią oraz odrodzenie i zmartwychwstanie.

Dzielenie się jajkiem z najbliższymi ma również metaforyczny wymiar. Oznacza umacnianie więzi, przekazywanie najlepszych życzeń. Malowanie jajek to z kolei pozostałość po pogańskim święcie rozpoczęcia wiosny, które zostało zaadoptowane na chrześcijański zwyczaj.

Mazurek – ozdoba wielkanocnego stołu

Któż nie uwielbia słodkiego mazura wielkanocnego? To z pewnością prawdziwy symbol świąt. Jego symbolika jest związana z Wielkim Postem. Słodkie ciasto, przygotowywane niemal w sposób rytualny, ma być nagrodą za wytrwanie w poście i za jego zakończenie.

Również inne ciasta, które pojawiają się na wielkanocnym stole, mają swoje szczególne miejsce w hierarchii potraw. Symbolizują kunszt i doskonałość, nieukształtowaną materię, która przemienia się w doskonałą formę.