Kolacja w diecie Montignaca

Produkty spożywane na kolację mogą być podobne do tych jedzonych na obiad. Pamiętaj jednak aby był to posiłek możliwie z niewielką ilością tłuszczy, ponieważ te spożyte w wieczornych godzinach są najczęściej magazynowane w formie tkanki tłuszczowej.

Najlepszymi produktami na kolację są warzywa, np. w formie jarzynowej zupy (por, seler, kapusta, ważne by była bez ziemniaków i marchewki). Możemy również spożyć: ryż długoziarnisty z przecierem pomidorowym, spaghetti gotowane all dente (z twardej pszenicy durum), zieloną soczewicę z cebulą lub dowolną fasolę. h1. Faza II – utrzymanie wagi

Celem fazy II jest utrzymanie osiągniętej wagi. Można powiedzieć, że jest to rozszerzona, mniej restrykcyjna faza I, ponieważ reguły i zasady żywieniowe są podobne. W fazie II do posiłku białkowo – tłuszczowego można dołączyć węglowodany, których IG wynosi 50 lub mniej (w fazie I 35).

Czyli możemy już sobie pozwolić na zjedzenie kurczaka z ryżem basmati (IG 50) lub spaghetti all dente. Wynika to z tego, że średnie stężenie cukru we krwi po posiłku, jeśli nawet nieco wzrośnie, będzie i tak wystarczająco niskie, by nie doszło do nadmiernego wydzielania insuliny.