Chrzan

07.12.2012

Komentarzy: 8

Chrzan

Chrzan jest bardzo cennym źródłem witamin i soli mineralnych. Roślina doczekała się uznania w kuchni jako charakterystyczna przyprawa. Sprawdź jakie ta popularna roślina ma inne właściwości i dowiedz się na co jest polecana.

Ogólna charakterystyka

Roślina wywodzi się z rodziny kapustowatych. Nosi też kilka nazw zamiennych jak chrzan zwyczajny, chran, chrzan długi, chrzan dziki. Ta bylina wyrasta nawet do 1,5 metra wysokości. Swoje pochodzenie lokuje w krajach południowo-wschodniej Europy.

Odznacza się białymi kwiatami, zebranymi w tzw. szczytowe wiechy. Owocem chrzanu jest kulistawa łuszczyna. Chrzan ma też bardzo charakterystyczny biały korzeń, który jest częścią jadalną.

Korzeń chrzanu

Co ciekawe korzeń chrzanu może wyrastać nawet do kilkudziesięciu centymetrów długości. Chrzan kopie się na jesień. Dawniej z jego korzenia przyrządzano nalewki i wyciągi, jednak dziś jest to już dość rzadko praktykowane. Za to korzeń chrzanu jest bardzo pożądaną częścią tej rośliny w celach kuchennych. Popularność w kuchni zawdzięcza szczególnie ostremu i cierpkiemu smakowi.

Anna Konopka

Ocena:
Ocena użytkowników: 3.50/5 Głosów: 2
Twoja ocena:
Przeczytaj też:
Komentarze:
  • pati25 avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Jaka to wspaniała roślina.Ma tyle dobroczynnych właściwości,tyle witamin.Smaruję chrzanem wędlinę na kanapkach,ser.Chrzan to idealny dodatek do kiełbasek np z grilla czy do kiełbasy białej
  • Mindi avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Będę zachęcała domowników do jedzenia tej przyprawy z tak wartościowej rośliny. Czasem intuicyjnie ludzie wybierali pewne rośliny jako dodatki a okazuje się, ze mają takie dobroczynne działanie.
  • Inga avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Lubię chrzan i jego niepowtarzalny smak.fantastycznie smakuje z pieczonymi mięsami na świeżej kromce chleba.Żeby trochę złagodzić jego ostrość dodaję śmietanę,cukier,a czasem żółtko ugotowane na twardo.Wyśmienite!
  • sirena46 avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Lubię chrzan szczególnie do białej kiełbasy. Robię też nieraz sos chrzanowy który, pasuje do zimnych i ciepłych mięs. Robię też ćwikłę z chrzanem- samo zdrowie. Nie zdawałam sobie jednak sprawy, że chrzan ma tyle witamin i soli mineralnych.
    Ten komentarz był edytowany 1 raz(y)
  • drobina avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Dotychczas ceniłam chrzan za walory smakowe. Nawet nie przypuszczałam, że jest źródłem aż tak wielu witamin U mnie doskonale sprawdza się jako dodatek do wędlin i kanapek oraz buraczków. Uwielbiam też chrzan z żurawiną.
  • summer avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Baaardzo pożyteczna roślina z tego chrzanu! Oczywiście nie każdy może się cieszyć z dobrodziejstw jakie niesie jej spożycie: należy jej unikać w przypadku stanów zapalnych przewodu pokarmowego, chorób nerek i marskości wątroby.

    Maseczka z chrzanu zaś może być pomocna w przypadku wypadania włosów, gdyż poprawia ukrwienie skóry i odżywienie cebulek włosowych. Podobno nie powinno się jej stosować przy skłonności do łupieżu!
  • dulcynea avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Bardzo lubię chrzan, oczywiście stosuję go jako dodatek fo mięs i wędlin. Kilka razy w roku robię ćwikłę.
    Chrzan z źurawiną to mój przysmak . Lubię chrzan złagodzony śmietaną lub majonezem
  • xtina120 avatar napisał(a) miesiąc temu:
    Uwielbiam chrzan, dodaję go wszędzie gdzie tylko się da. Ogólnie gustuję w ostrych potrawach, i chrzan w takich sprawdza się idealnie
Dodaj komentarz
Przed dodaniem komentarza prosimy o lub rejestrację
FacebookTab