Dieta na odporność
Alexander Mils z Pexels

Dobra odporność pozwala na uchronienie się przed różnymi chorobami, w tym także przed grypą. Aby ją poprawić, konieczne jest spożywanie określonych produktów. Niektóre składniki mają bowiem właściwości wspierające odporność i działanie całego organizmu. Co warto jeść, by nie chorować?

Substancje odpowiedzialne za wzmocnienie odporności

Niektóre substancje pozwalają na znaczne wzmocnienie odporności. Mowa tu m.in. o witaminach. Szczególne właściwości mają witaminy C, A i E. Warto postawić także na takie składniki mineralne, jak magnez, selen czy żelazo. Wiele produktów zawiera fitoncydy o właściwościach bakteriobójczych. W sezonie grypowym znaczenie ma także przyjmowanie witaminy D3. W trakcie chłodniejszych miesięcy dzień jest bowiem znacznie krótszy i nie ma możliwość przyswojenia jej w naturalny sposób.

Dobrym wyborem są także produkty zawierające kwasy omega-3 i omega-6. Pozwalają one na szybkie radzenie sobie z wszelkimi stanami zapalnymi, wspierając odporność. Warto postawić również na dużą ilość przeciwutleniaczy. Odpowiadają one za walkę z wolnymi rodnikami, które powodują starzenie. Mają ponadto działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.

Jakie produkty wspierają odporność?

Dieta na odporność powinna bazować na określonych produktach spożywczych. Muszą być one bogate we wspomniane składniki, które wpływają pozytywnie na organizm. Z tego powodu warto postawić na posiłki zawierające:

  • kiszonki,
  • czosnek,
  • cebulę,
  • marchewkę,
  • zieloną herbatę,
  • winogrona,
  • kakao,
  • truskawki,
  • czerwoną kapustę,
  • aronie,
  • czarny bez,
  • porzeczki,
  • jarmuż,
  • brukselkę,
  • tłuste ryby,
  • orzechy,
  • natkę pietruszki,
  • szpinak,
  • cytrynę.

Więcej cennych składników odżywczych zawierają produkty z ekologicznych źródeł. Z tego powodu warto sprawdzić, skąd pochodzą dane owoce czy warzywa. Jeśli masz ogródek, dobrym pomysłem okazuje się samodzielne przygotowanie kiszonek. Wpływają one pozytywnie na cały organizm i stanowią idealny dodatek do wielu potraw. W wersji kiszonej sprawdzą się zarówno klasyczne ogórki i kapusta, jak i marchewki czy nawet buraki.

Jak komponować posiłki?

Dobrym pomysłem na wsparcie odporności jest częste spożywanie warzyw i owoców. Możesz przygotować smoothie, które nasyci Cię na dłuższy czas, a jednocześnie będzie zawierało wiele witamin. Warto zdecydować się także na sałatki, również z dodatkiem ryb. W celu znalezienia nowych przepisów dobrze jest przeszukiwać internet i stawiać na propozycje bogate we wspomniane produkty spożywcze.

Jeśli nie chcesz samodzielnie przygotowywać posiłków, doskonałym rozwiązaniem okazuje się postawienie na catering dietetyczny. W ten sposób można zaoszczędzić czas i cieszyć się pełnowartościowymi potrawami. Zwykle w ich skład wchodzą produkty zawierające cenne substancje wpływające na odporność. Możesz samodzielnie wybrać, jaki typ diety zamówisz. To dobre rozwiązanie także w sytuacji, gdy nie przywykłeś do jedzenia regularnych posiłków. Dania są bowiem podzielone na cały dzień i dostarczane rano.