Szybkie chudnięcie w czasie trzynastu dni jest spowodowane utratą wody w organizmie i czerpaniem energii z zapasów tkanki tłuszczowej. Jednocześnie organizm musi przejść w tryb oszczędzania energii, co wiąże się ze spowolnieniem przemiany materii – zupełnie odwrotnie, niż zakładają twórcy. Nieracjonalny jest także rozkład tłuszczów, węglowodanów i białek. Dodatkowo dieta kopenhaska pozbawia nas cennych witamin, mikroelementów i składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ciała. Taki sposób odżywiania może powodować silne bóle głowy, uczucie zmęczenia i ogólnego rozbicia, nudności, dolegliwości gastryczne i poczucie niezaspokojonego głodu przez prawie dwa tygodnie. Z diety trzynastodniowej absolutnie nie mogą korzystać osoby o osłabionym organizmie (np. na skutek choroby), młodzież, chorzy na cukrzycę i nadciśnienie, a także pracownicy fizyczni i osoby uprawiające sporty.
Dieta pełni w naszym życiu znacznie ważniejszą rolę, niż jednorazowe schudnięcie kilku kilogramów. Powinna być zbilansowana i dopasowana do każdego organizmu. Dietę kopenhaską szczerze odradzam.
Poznaj inne diety!
Monika Witczak