Dieta kopenhaska – inaczej trzynastodniowa – wzbudza wiele kontrowersji. Czy to prawdziwa dieta-cud, czy jedynie sposób na rozregulowanie organizmu i szybki efekt jojo?

Trzynaście dni diety

Kopenhaska dieta-cud polega na jedzeniu z góry ustalonego menu przez dokładnie trzynaście dni. Twórcy diety obiecują, że dzięki niej można schudnąć nawet do 20 kg, a dodatkowo pobudzić przemianę materii i uregulować układ pokarmowy. Jeśli stosujemy dietę rygorystycznie i postępujemy zgodnie z codziennymi wskazówkami po jej zakończeniu możemy powrócić do jedzenia wszystkiego, na co mamy ochotę, bez ryzyka przybrania na wadze.

Kopenhaskie menu

Dieta kopenhaska ma bardzo restrykcyjne menu, od którego nie wolno odstąpić nawet na krok. Dostarcza do organizmu średnio 600 kcal w trzech posiłkach, co jest ilością niewystarczającą nawet na zaspokojenie zapotrzebowania energetycznego na podstawowe funkcje życiowe. To dieta monotonna i bardzo ciężka do przetrwania. Polega głównie na piciu kawy z cukrem, jedzeniu jajek, chudego mięsa, małej ilości warzyw, nabiału i owoców. Faktem jest, że w trakcie diety można schudnąć od kilku do kilkunastu kilogramów. Jest to jednak okupione ogromnymi wyrzeczeniami, niebezpieczne dla zdrowia oraz prowadzi do szybkiego efektu jojo.

Dieta kopenhaska okiem eksperta

Wszyscy dietetycy są zdania, że dieta ta jest bardzo niezdrowa, a do tego może przynieść więcej szkody niż pożytku.