dieta kapuściana

Zima sprzyja przybieraniu na wadze, gdy za oknem panuje mróz, niechętnie wybieramy się na spacer,  a rower, którym dojeżdżamy do pracy wiosną i latem, zamieniamy na samochód.  Jeśli do tego dodamy łakocie, które zjadamy dla poprawy nastroju, gdy ze względu na brak słońca dokucza nam niedobór serotoniny, nadprogramowe kilogramy nie powinny dziwić.  Walka o smukłą sylwetkę bardzo często rozpoczyna się od przejścia na dietę niskokaloryczną. To rozwiązanie wprawdzie pozwala szybko zrzucić nadprogramowe kilogramy, ale niesie ze sobą też ryzyko efektu jo-jo. Dieta kapuściana cieszy się dużą popularnością wśród osób, które postanowiły przystąpić do odchudzania.  Czy jest bezpieczna dla zdrowia?

 

Dieta kapuściana – tania i skuteczna

Dieta kapuściana na pierwszy rzut oka ma same zalety. Na jej korzyść przemawiają prostota, niska cena produktów spożywczych i możliwość najedzenia się do syta. Tutaj, w przeciwieństwie do diety kopenhaskiej, nie liczy się każdego liścia sałaty co do sztuki.  Dieta kapuściana to świetne rozwiązanie dla osób, które często odczuwają głód i nie mogąc go poskromić, prędzej czy później sięgają po niezdrowe przekąski.  Jednak tym, co najbardziej przekonuje kobiety marzące o smukłej sylwetce, jest  szybka utrata zbędnych kilogramów.

Jak długo można stosować dietę kapuścianą?

Dieta kapuściana to świetne rozwiązanie dla osób, które skarżą się na parę nadprogramowych kilogramów. Nie przyniesie ona pożądanych rezultatów u osób zmagających się z chorobliwą otyłością. Wynika to z faktu, iż zdaniem specjalistów dietę kapuścianą można bezpiecznie stosować tylko przez tydzień. Osoby otyłe mogą oczywiście rozpocząć swoją walkę o smukłą sylwetkę od diety kapuścianej, jednak po jej zakończeniu muszą przejść na inną dietę niskokaloryczną np. 1000 kalorii. W przeciwnym wypadku grozi im efekt jo-jo.

Przewaga diety kapuścianej nad kopenhaską

Dieta kapuściana obfituje w owoce i warzywa, co jest zgodne z aktualną piramidą żywienia. Jej jadłospis nie jest tak restrykcyjny jak w przypadku diety kopenhaskiej.  Owszem, zalecane menu nakreśla pewne ogólne ramy, których należy przestrzegać, ale istnieje możliwość zastąpienia jednego owocu innym.  Osoby na diecie kapuścianej powinny pić dużo niegazowanej wody, rekomenduje się co najmniej 2 litry dziennie.  Dopuszczalne jest także picie herbaty i kawy, przy czym nie można do nich dodawać cukru i śmietanki.  Poniżej przedstawiamy tygodniowy jadłospis dla osób, które pragną wypróbować dietę kapuścianą.

Dieta kapuściana – jadłospis

Dzień 1.: zupa kapuściana, owoce (dozwolone są praktycznie wszystkie za wyjątkiem wysokokalorycznych bananów  i czereśni), 2 litry niegazowanej wody/herbata/kawa

Dzień 2.: zupa kapuściana, warzywa (zalecane zielone lub liściaste spożywane w stanie surowym lub po gotowaniu, zakazane są kukurydza, fasola, groch), obiadokolacja składa się z dwóch ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 2 litry niegazowanej wody/herbata/kawa. Uwaga: 2. dnia w ogóle nie można jeść owoców

Dzień 3.: zupa kapuściana, warzywa (np. ogórek, marchew, brukselka, tego dnia nie spożywamy ziemniaków), owoce (arbuz, pomarańcze, zabronione są banany), 2 litry niegazowanej wody, herbata i kawa bez cukru

Dzień 4.: zupa kapuściana, 4 banany, odtłuszczone mleko, 2 litry niegazowanej wody, herbata i kawa bez cukru

Dzień 5.: zupa kapuściana, 30 dkg gotowanego/pieczonego mięsa (wołowina, pierś z kurczaka, indyk  lub ryba), 6 pomidorów, 2 litry niegazowanej wody, herbata i kawa bez cukru

Dzień 6.: zupa kapuściana, gotowane/upieczone bez tłuszczu mięso (wołowina, kurczak, indyk lub ryba), warzywa (szczególnie polecane zielone – szpinak, jarmuż, sałata, zielona papryka), 2 litry niegazowanej wody, herbata i kawa bez cukru

Dzień 7.: zupa kapuściana, brązowy ryż/kasza, warzywa, 2 litry niegazowanej wody, herbata i kawa bez cukru oraz soki owocowe i warzywne bez cukru.

Urozmaicona dieta odchudzająca

Choć dieta kapuściana zmusza nas do spożywania zupy kapuścianej każdego dnia, tak naprawdę jest dość urozmaicona. Do wyboru mamy bowiem różnego  rodzaju owoce i warzywa, dieta dopuszcza też brązowy ryż stanowiący bogate źródło błonnika. Dzięki wysokiej zawartości owoców i warzyw, a stosunkowo niewielkiej ilości gotowanego mięsa dieta kapuściana  nie niesie ze sobą ryzyka niedoboru składników odżywczych.  Opiera się głównie na założeniu, że jeść należy wszystko, co zdrowe i niskokaloryczne.

Wady diety kapuścianej – wzdęcia i gazy

Warto jednak zwrócić uwagę na obecność zupy kapuścianej w menu. Kapusta, podobnie jak brukselka, brokuły, kalafior i kalarepa należą do warzyw ciężkostrawnych. Jeśli masz problemy z przewodem pokarmowym  i często skarżysz się na wzdęcia, dieta kapuściana nie jest dla ciebie. Kapuśniak jedzony przez tydzień może skutkować też produkcją dużą ilości gazów o nieprzyjemnym zapachu zgniłych jaj. To zasługa siarkowodoru, który powstaje w wyniku rozkładu aminokwasów siarkowych, których w roślinach z rodziny kapustnych jest stosunkowo dużo. Diety kapuścianej powinny unikać osoby borykające się z chorobami wątroby i trzustki, ponieważ związki powstające w wyniku rozkładu warzyw kapustnych obciążają te narządy.

 

Irmina Cieślik